Hindistan faizleri artırdı

Banka gösterge niteliğindeki repo faiz oranını yüzde 5'den yüzde 5,25'e, geri alım faiz oranını da yüzde 3,5'dan yüzde 3,75'e çıkardı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MUMBAİ - Hindistan Merkez Bankası, gösterge niteliğindeki faiz oranlarını çeyrek puan artırdı.

Banka gösterge niteliğindeki repo faiz oranını (ticari bankalara borç verdiği faiz oranı) yüzde 5'den yüzde 5,25'e, geri alım faiz oranını da (ticari bankalardan borç aldığı faiz oranı) yüzde 3,5'dan yüzde 3,75'e çıkardı.

Merkez Bankası, bankaların nakit rezerv zorunluluğunu da yüzde 5,75'den yüzde 6'ya yükseltti.

Bankadan yapılan açıklamada, makroekonomik koşulların, özellikle fiyat durumunun yakından izlenmesinin sürdürüleceği ve gerektiğinde harekete geçileceği ifade edildi.

Yeni faiz oranları 24 Nisan Cumartesi gününden itibaren geçerli olacak.

Merkez Bankası, küresel krizin başlangıcından bu yana ilk kez Mart ayında enflasyon endişeleri nedeniyle faiz oranlarını çeyrek puan artırmıştı.

Birçok ekonomist, Hindistan'ın güçlü büyümesi ve ısrarlı yüksek enflasyonu nedeniyle çeyrek puanlık faiz artırımını bekliyordu.

Asya'nın en büyük üçüncü ekonomisi Hindistan, küresel krizden beklentilerden daha hızlı çıktı. Ülkede, bir yandan ihracat artarken bir yandan da son beş ayda sanayi üretimi iki haneli hızla büyüdü. Merkez Bankası, 31 Martta biten mali yılda ekonomik büyümenin yüzde 7,5 olacağını tahmin ediyor. 

Ancak Hindistan'da enflasyon hala can sıkıcı olmayı sürdürüyor. Mart ayı enflasyonu beklentilerin altında olsa da yüzde 9,9 gibi oldukça yüksek bir rakam olarak açıklandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir