Hindistan ile İran doğalgaz pazarlığına oturdu

İki ülke arasında düzenlenen Karma Ekonomik Komisyonda İran'dan Hindistan'a doğalgaz satışı da gündeme gelecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

TAHRAN  - İran'dan Hindistan'a yönelik doğalgaz satışının yeniden gündeme geleceği belirtildi.
     İran'ın resmi televizyonu İRİNN'in haberine göre, İran-Hindistan Karma Ekonomik Komsiyon toplantısına katılmak üzere kalabalık bir heyetle Tahran'a gelen Hindistan Dışişleri Bakanı Selman Hurşid'in, 3 gün süreyle bu ülkede temaslarda bulunacağı bildirildi.
     Hurşit'in Tahran ziyareti kapsamında, İran doğalgazının Pakistan üzerinden Hindistan'a aktarımını öngören doğalgaz boru hattı konusunun da ele alınacağı kaydedildi.
     İran'ın Yeni Delhi büyükelçisi, daha önce yaptığı açıklamada, İran doğalgazını Pakistan'a sevk edecek boru hattı projesine Hindistan ve Afganistan'ın da katılacağını ileri sürmüştü.
     Hindistan yaklaşık 6 yıl önce proje görüşmelerine katılmış, fakat ABD'nin baskı yapması üzerine projeden geri adım atmıştı.
     İran Petrol Bakanlığı Sözcüsü Ali Rıza Nikzad Rehber, konuyla ilgili olarak Hindistanlı yetkililerin projeyi ciddiyetle takip ettiklerini belirterek, "Pakistan'ın projeyi ciddiyetle takip etmesi ve uygulama aşamasına geçilmesi, Hindistanlı yetkilileri de 'Barış hattı' projesine katılmaya teşvik etmiştir" diye konuştu. Sözcü, iki ülke yetkililerinin projeyle ilgili görüşeceklerini söyledi.
     Hindistan petrol bakanı da proje için ABD ve İranlı yetkililerle ayrı ayrı görüşmelerde bulunduklarını, bölgesel projelerde yer almak istediklerini söylemişti.