Hindistan ile Pakistan savaşın eşiğinde

Pakistan, 2 Hint savaş uçağının vurularak düşürüldüğünü açıkladı. Hindistan medyası da Hint ordusunun bir Pakistan savaş uçağını düşürdüğünü bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Pakistan ordusu, hava sahalarına giren 2 Hint savaş uçağının vurularak düşürüldüğünü ve Pakistan kontrolündeki bölgeye düşen bir uçağın pilotunun yakalandığını açıkladı.

Öte yandan Pakistan'a ait üç savaş uçağının da Hindistan hava sahasına girdiği ve Hint uçaklarının önleme yaptığı aktarıldı. Hindistan medyası, Hint ordusunun, Pakistan Hava Kuvvetlerine ait bir F-16 savaş uçağını düşürdüğünü bildirdi.

Pakistan Dışişleri Sözcüsü Muhammed Faysal, Twitter hesabından, "Tüm amacımız kendimizi savunma konusundaki kararlılık ve kabiliyetimizi ortaya koymaktır. Gerilimin tırmanmasını istemiyoruz, ama böylesi bir duruma da hazırız" mesajını paylaştı.

Havaalanları kapatıldı

Bu arada karşılıklı olarak savaş uçaklarının düşürülmesinin ardından Hindistan'da çok sayıda kentte havaalanları kapatıldı, Pakistan ise hava sahasına tamamen kapattı.

Hindistan Havaalanı İdaresi; Srinagar, Cammu, Leh, Çandigarh ve Amritsar havaalanlarının tüm sivil uçuşlara kapatıldığını bildirdi.

Pakistan Sivil Havacılık Otoritesi'nden yapılan açıklamada ise tüm ülke hava sahasının uçuşlara kapatıldığı belirtildi.

Pakistan ve Hindistan hava sahasını kullanacak sivil uçaklar ya çıkış havalimanlarına döndü ya da alternatif rotalara yöneldi.

Ne olmuştu?

Hint savaş uçakları dün, Keşmir Kontrol Hattı'nın Pakistan tarafındaki Ceyş-i Muhammed örgütünün kampına hava saldırısı düzenlemiş, bu olay iki ülke arasında tansiyonu yükseltmişti.

Saldırının ardından açıklama yapan Pakistan Silahlı Kuvvetleri Sözcüsü Tümgeneral Asıf Gafur, Hint savaş uçaklarının Pakistan hava sahasını ihlal ettiğini, sınırdan 5-6 kilometre içeri giren uçaklardan birinin Pakistan savaş uçaklarının müdahalesinden kaçarken aceleyle bomba bıraktığını söylemiş, olayda herhangi bir hasar veya can kaybı yaşanmadığını kaydetmişti.

Hindistan'da 14 Şubat'ta paramilis konvoyunu hedef alan bombalı saldırıda 44 asker hayatını kaybetmiş, 20 asker yaralanmıştı. Yeni Delhi yönetimi saldırıyla ilgili Pakistan'ı suçlamış, saldırıyı kınayan Pakistan ise suçlamayı reddetmişti.

İki ülke 3 kez savaştı

Hindistan ve Pakistan 1947'de İngiltere'den bağımsızlıklarını kazandıktan sonra üç defa savaşmış; iki ülke Pakistanlı militanların Hindistan parlamentosuna saldırısının ardından 2002 yılında dördüncü savaşın eşiğine gelmişti.

Hindistan ve Pakistan neden savaşın eşiğine geldi?Hindistan ve Pakistan neden savaşın eşiğine geldi?

Hindistan ile Pakistan arasında gerilimHindistan ile Pakistan arasında gerilim