Hollanda 2 milyar euro zarar bekliyor

Hollandalı üreticilerin Rusya'nın ambargosu nedeniyle 2 milyar euroya yakın zarar etmesi bekleniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LAHEY  - Hollandalı üreticilerin, Rusya'nın Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yönelik aldığı gıda ithalatı ambargosu yüzünden 2 milyar euroya yakın zarar etmesi bekleniyor. 

Rusya'nın ambargo kararının doğuracağı zararın beklenenin üstünde olacağını belirten Hollanda Sanayici ve İşadamları Derneği (VNO-CNV) Müdürü Hans de Boer, bu yüzden ülke ihracatında 1,5-2 milyar euroluk azalma tahmin ettiklerini açıkladı. 

Daha önce 500 milyon euro olarak açıklanan tahmini zararı iyimser olarak değerlendiren Hans de Boer, operasyonlarını ülke dışında yapan Hollandalı büyük şirketler de dahil edildiğinde bu rakamın daha da artacağını vurguladı. 

Taleplerini iletmek için Ekonomi Bakanlığı'yla görüşen işadamları derneği, AB nezdinde sorunlarına çözüm bulunmasını istiyor. 

Üretici temsilcilerini dinleyen Ekonomi Bakanı Müsteşarı Sharon Dijksma, ambargo nedeniyle ortaya çıkan gıda ürünlerine yönelik soruna ortak bir çözüm bulunması gerektiğini söyledi. 

Bu arada ambargonun doğuracağı zararı telafi etmek isteyen üreticiler, Hollandalı tüketicilere yönelik reklam ve tanıtım kampanyası başlattı. Büyük üreticilerin biraraya gelerek hazırladığı kampanyada tüketicilere, ülke içinde yetiştirilen gıda ürünlerini almaları yönünde tavsiyede bulunuluyor. 

Merkezi İstatistik Bürosu (CBS) verilerine göre, Hollanda geçen sene Rusya'ya yaklaşık 7 milyar avroluk ihracat gerçekleştirdi. 

Rusya, Ukrayna krizi nedeniyle kendisine uygulanan yaptırımlara karşı aldığı kararla, ABD, AB, Kanada, Norveç ve Avustralya'dan et, balık, meyve-sebze, süt ve süt ürünleri alımını bir yıllığına durdurmuştu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir