Hollanda, Mali'ye asker gönderdi

Hollanda hükümetinin, BM barış gücünde görev yapacak askerlerin ilk bölümü yola çıktı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LAHEY - Hollanda hükümetinin Mali'de Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı görev yapan barış gücü MINUSMA'ya destek amaçlı gönderme kararı aldığı askerlerin ilk bölümü yola çıktı. 

Amsterdam Schiphol Havaalanı'ndan yola çıkan askerler, Mali'nin başkenti Bamako'ya gidecek. 

Havaalanında ailelerinin yanı sıra Genelkurmay ve Savunma Bakanlığı yetkililerinin uğurladığı, daha çok teknik görevlilerden oluşan 14 kişilik ilk grup, Hollandalı askerlerin bölgede kalacağı birliğin inşası gibi hazırlıkları yapacak. Askerlerin diğer bölümünün ise mart ayında yola çıkması planlanıyor. 

Hollanda hükümeti, BM'nin talebi doğrultusunda kasım ayında Mali'ye yaklaşık 380 kişinden oluşan askeri bir birlik ve 4 adet Apache saldırı helikopteri gönderilmesini kararlaştırmıştı. Askerlerin yanı sıra polis memuru ve sivil uzmanları da kapsayan birliğin görev süresi 2015 yılı sonunda bitecek. 

Hükümet, yaklaşık 137 milyon avroya mal olacağı belirtilen askeri misyonun görev süresinin 2015'ten sonra uzatılıp uzatılmayacağına gelişmelere göre karar verecek. 

Nisan ayından itibaren Mali'nin kuzeyindeki Gao bölgesinde konuşlanacak Hollandalı askerlerin daha çok BM misyonu için bilgi toplama ve analiz gibi görevleri, polisler ile sivil uzmanların ise emniyet güçlerinin eğitimi, hukuk ve güvenlik gibi konularda çalışması planlanıyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir