Honduras'ta sokağa çıkma yasağı

Ülkede seçime hile karıştırıldığı iddiaları üzerine çıkan karışıklık nedeniyle sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Orta Amerika ülkesi Honduras’ta, geçen hafta sonu yapılan devlet başkanı seçimine hile karıştırıldığı iddiaları üzerine ülkede çıkan karışıklık ve düzenlenen protestolar nedeniyle sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Emniyet Sözcüsü Jair Meza, başkent Tegucigalpa'da ve San Pedro Sula kentinde düzenlenen protestolar sırasında bazı mağazaların hasar gördüğünü ve yolların göstericiler tarafından trafiğe kapatıldığını belirtti. Meza, polisle göstericiler arasında çıkan bir çatışmada 12 kişinin yaralandığını bildirdi.

Mevcut Devlet Başkanı Juan Orlando Hernandez yaptığı açıklamada, ülkenin güvenliği için sokağa çıkma yasağının ilan edildiğini söyledi.

Ülkede pazar günü yapılan devlet başkanı seçiminden bu yana oyların yüzde 95'inin sayıldığı ifade edildi.

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı David Matamoros, oyların sayımı tamamlanıncaya kadar oy oranlarıyla ilgili resmi açıklama yapılmayacağını vurguladı.

Muhalif aday Salvador Nasralla'nın pazartesi seçimi yüzde 5 farkla önde götürdüğü ancak aynı gün teknik bir arızadan dolayı oy sayımının birkaç saatliğine durduğunun açıklanması üzerine protestolar başlamıştı.

Daha sonra iktidardaki Ulusal Partinin adayı mevcut Devlet Başkanı Hernandez'in, göreve yeniden seçildiğini açıklaması, seçimlerde hile yapıldığı iddialarına neden olmuştu.

Honduras’ta, 2013'te yapılan devlet başkanı seçimlerinde Juan Orlando Hernandez oyların yaklaşık yüzde 36,5'ini alarak seçimi kazanmış, muhalefetin adayı Xiomara Castro ise hile yapıldığını iddia ederek sonucunu tanımayacağını açıklamıştı.