HSBC'den deflasyon uyarısı
HSBC küresel piyasalardaki deflasyona dikkat çekerek kur savaşlarından çok deflasyona dikkat edilmesi gerektiğini açıkladı
İSTANBUL - HSBC yayımladığı notta finansal sistemde niceliksel gevşeme kaynaklı bol likiditeye rağmen enflasyonun endişe verici derecede düşük olduğunu belirtti.
Bu durumun merkez bankalarının deflasyon ihraç etmesine sebep olduğunu asıl tehlikenin deflasyon olarak gözüktüğünü, kur savaşlarını bırakıp deflasyona dikkat edilmesi gerektiğini açıkladı.
Parasal genişleme politikaları izleyen bankaların, diğer merkez bankalarındaki fonları kendi piyasalarına çektiğini kaydeden HSBC, bu sayede 'ev sahibi' ülkelerde enflasyonun geçici olarak arttığını kaydetti.
Bu durumda, fon akışının yönlendiği piyasadaki para birimindeki değer kaybının, ister istemez diğer para birimlerinde değerlenmeye yol açtığını belirten HSBC, "Kuru istenmedik biçimde değerlenen ülkelerde enflasyon beklenen seviyenin altında kaldı" dedi.
Banka bu durumu, "Kur savaşlarının mali versiyonu" olarak niteledi.