Hükümet meclisten güvenoyu aldı

Başbakan Gruevski'nin başında bulunduğu hükümeti, oylamaya katılan 123 milletvekilinden 68'i destekledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ÜSKÜP - Makedonya hükümeti, mecliste yaklaşık 12 saat süren tartışmanın ardından yapılan oylamada güvenoyu aldı.
Başbakan Nikola Gruevski'nin başında bulunduğu hükümeti, meclis toplantısına katılan 123 milletvekilinden 68'i desteklerken, 42 milletvekili ret oyu kullandı.
Yaklaşık 12 saat süren tartışmalar ağırlıklı olarak etnik gruplar arasındaki gerginlik üzerine yoğunlaştı. Muhalefet, hükümetin ülkedeki Makedon ve Arnavutlar arasında bölünmeye neden olduğunu, hükümet ise gerginliği iktidara dönmek isteyen muhalefetin çıkardığını savundu.
Güvenoyu tartışmasından son konuşmayı Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski yaptı. Hükümetin yaptığı çalışmaları anlatan Gruevski, Arnavut ortağı ile anlaşamadıkları konuları da dile getirdi. Gruevski, Savunma Bakanı Fatmir Besimi'nin, Slupçane'de eski UÇK şehitlerine saygı duruşunda bulunması, eğitim yılı açılışında Arnavut devletinin milli marşının çalınması ve belediyeler tarafından Makedon okul isimleri yerine Arnavut isimlerinin yasalara aykırı olarak değiştirilmesine karşı olduğunu ifade etti.
Gruevski, "Braniteli" olarak bilinen ve 2001 yılında ölen, yaralanan ya da zarar gören güvenlik güçleri mensuplarını kapsayan kanunun meclisten geçmesi için elinden geleni yapacağını ifade ederken eski UÇK askerleri için kurumsal bir çözümün taraftarı olmadığını açıkça belirtti.
Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği, Yeni Sosyal Demokrat Parti, Liberal Parti, Avrupai Gelecek Partisi ve Sancak Ligi milletvekilleri, hükümete güvenoyu oylaması yapılması için parlamentoya başvurmuştu.
2006 yılında Başbakan olan Nikola Gruevski, 2008 ve 2011'de yapılan erken seçimlerin galibi olmuş ve hükümeti kurmayı başarmıştı.
Makedonya meclisinde iki Türk partisi de yer alıyor. Türk Demokratik Partisi (TDP) hükümet ortağı iken, Türk Milli Birlik Hareket Partisi (TMBH) ise muhalefette yer alıyor.
 

Bu konularda ilginizi çekebilir