Humus'ta geçici ateşkes

Suriye'de ateşkes anlaşması çerçevesinde insanlar Humus kentini terk ediyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Suriye'de hükümet ile muhalifler arasında yapılan nadir ateşkeslerden biri çerçevesinde insanlar muhalifler elinde bulunan Humus kentinin son bölgelerinden de çıkmaya başladılar.

Suriye İnsan Hakları Gözlem Örgütü, insanları taşıyan üç otobüsün daha önce kuşatma altında olan Waer mahallesinden ayrıldığını belirtti. Yaklaşık 750 kişinin gün içerisinde muhaliflerin kontrolündeki Hama ve İdlib vilayetlerine gideceği tahmin ediliyor.
              
Örgüt direktörü Rami Abdulrahman, yerel kaynaklara dayandırdığı bilgiye göre önceliğin kadınlar, çocuklar ve ağır yaralılara verileceğini söyledi. Fakat Abdulrahman, tahliyenin ateşkesi reddeden ve aralarında El Kaide'nin Suriye kolu olan Nusra Cephesi üyesi bazı muhalifleri ve silahlarını da kapsayacağını söyledi.
              
Humus 2011 yılında Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a karşı başlayan isyanın merkezlerinden bir tanesiydi. İki yıl süren hükümet kuşatmasının ardından daha önce yapılan bir ateşkes, isyancıların şehrin eski tarafından çekilmelerine izin verdi. Waer ve diğer bölgeler isyancıların elinde kaldı.
              
Bazı gözlemciler bir önceki ateşkesi zoraki bir teslim olma olarak görerek eleştirdiler. Örgüt, şu anki ateşkes anlaşmasının isyancılar için daha iyi olduğunu çünkü bazı savaşçıların şehirde kalmasını ve anlaşmanın birkaç safhada uygulanmasına izin verdiğini belirtiyor.
              
Anlaşma çerçevesinde geçen hafta Waer'e insani yardım ulaştırıldı.
              
Suriyeli tarafların doğrudan müzakerelerle vardığı anlaşmanın uygulanmasını Birleşmiş Milletler'in (BM) izlemesi öngörülüyor. Bazı diplomatlar Suriyeliler arasında yapılacak yerel ateşkeslerin 250 binden fazla insanın öldüğü ülkeye barışı getirmenin en verimli yolu olabileceğini söylüyor.
              
Dünyanın önde gelen güçleri arasında Viyana'da ekim ayında gerçekleşen Suriye barış görüşmelerinde taraflar ülke genelinde bir ateşkes çağrısı yaparak, Suriyeli taraflar arasında BM aracılığıyla gerçekleşen barış görüşmelerinin yeniden başlamasını istedi. Suudi Arabistan bu sürecin bir parçası olarak bu hafta muhalif grupların bir araya geleceği konferans düzenliyor.
              
Suriye'de farklı muhalif grupları destekleyen Türkiye ve İran, Eylül ayı sonlarında Lübnan yakınlarında bulunan Zabadani kentinde ve İdlib'in kuzeybatısındaki iki köyde ateşkes
yapılması için katkıda bulunmuşlardı.
              
Suriye'yi takip eden bir diplomat, Waer anlaşmasının önceki ateşkeslere göre daha iyi bir gelişme olduğunu çünkü bunun direkt olarak Suriyeliler arasında gerçekleştiğini söyledi.
              
Diplomat, "Bazıları şu an rafta bekleyen 40-50 yerel ateşkes anlaşması olduğunu söylüyor" dedi.