IFO Almanya'nın ihracatında ılımlı artış bekliyor

Şubat ayında 0,22 puan olan ihracat ortamı endeksi mart ayında 0,14 puana geriledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

FRANKFURT - Alman Ekonomi Araştırma Enstitüsü (IFO), Almanya'nın ihracatında ılımlı bir artış beklendiğini açıkladı.

Merkezi Münih'te bulunan Ekonomi Araştırma Enstitüsü IFO, ihracat ortamı endeksini yayımladı. Enstitüden yapılan açıklamaya göre, Almanya'nın ihracatında ılımlı bir artış bekleniyor.

Açıklamaya göre, Alman ekonomisi biraz daha sıkı ihracat koşullarına ayak uydurmak zorunda kalacak. Açıklanan verilere göre, ihracat ortamı endeksi mart ayında şubat ayındaki 0,22 puan seviyesinden 0,14 puana düştü. Kurumsal ve tüketici güveni 41 büyük ihracat pazarlarının çoğunda düzelirken, Almanya'nın fiyat rekabeti önemli ölçüde bozuldu.

Ayrıca Hollanda'nın ihracat ortamı açısından olumlu, güçlü bir etki sağladığı belirtilen açıklamada, "Hollandalı şirketler ve hanehalkı geçen aya göre çok daha iyimser bir ruh hali sergiledi. Ancak, önceki aylarda olduğu gibi, Asya'dan hiçbir kayda değer tepki görülmedi. Özellikle Çinli şirketler tarafında iyimserlik düşük kalmaya devam ediyor" denildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen IFO Uzmanı Christian Grimme, ihracat ortamı endeksinin mart ayında şubat ayındaki 0,22 puan seviyesinden 0,14 puana düşmesine rağmen, göstergenin hala yüksek seviyelerde seyrettiğini dile getirdi.

Göstergedeki düşüşe sebep olan durumun fiyat rekabetindeki azalış olduğunu aktaran Grimme,  "Bu değerde düşüş olmasına karşın hala yüksek seviyelerde bulunması, ilk çeyrekte Almanya'nın ihracatında ılımlı bir artış bekleyebileceğimiz anlamına gelir" ifadesini kullandı.

Grimme, Almanya'da fiyat rekabetinin önemli ölçüde bozulmasının ise avronun özellikle de dolar karşısında değer kazanmasından kaynaklandığını kaydetti.