İhsanoğlu Arabistan'a hak verdi

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Suudi Arabistan'ın BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğini reddetmesinin haklı bir tavır olduğunu belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CİDDE - İhsanoğlu, Cidde'de İİT merkezinde düzenlediği basın toplantısında İslam dünyasındaki gelişmeleri değerlendirdi.  

Suudi Arabistan'ın BM Güvenlik Konseyi (BMGK) geçici üyeliğini reddetmesine değinen İhsanoğlu, şunları kaydetti: 

"Güvenlik Konseyi beklediğimiz kararları almıyor çünkü veto hakkı var, mekanizmayı kapatıyor. Şimdi Suriye ile alınan son karar çok eksik bir karardı. Bin kişinin gazla öldürülmesi kırmızı çizgi oluyor ve Güvenlik Konseyi'nin bir karar almasına yol açıyor, yüz bin kişinin normal silahlarla öldürülmesi kırmızı çizgi olmuyor. Bu tutarsızlığı izah etmek mümkün değil, o bakımdan bu tavır haklıdır. Benim kendi konuşmam da Güvenlik Konseyi'nin reforma ihtiyacı olduğunu ve bu reformun yapıldığı anda İİT ve İslam dünyasının daha adil bir şekilde temsil edilmesi gerektiği üzerineydi. Çünkü bugün 1 milyar 600 milyon nüfusa ulaşan İslam dünyasının Güvenlik Konseyi'nde temsil edilmesi lazım. Bugün dünyamızda her beş kişiden biri Müslüman. İİT'nin elbette bugünkü durumda çok daha fazla güç ile temsil edilmesi lazım BM'de. O bakımdan bu konular hep tartışılmıştır. Ben göreve geldiğim günden itibaren bu meseleyi gündeme getirdim. Gündemde de canlı tutmaya çalışacağım." 

İİT konulu toplantı  

İhsanoğlu, 28 Ekim 2014'te BMGK'nın özel bir toplantı yaparak, İİT'yi gündeme almasının çok önemli olduğunu belirterek, bunu, göreve geldiği günden beri yaptığı çalışmaların taçlanması olarak nitelendirdi. 

Güvenlik Konseyi'nin tarihinde ilk defa İİT çalışmalarını bir gündem maddesi haline getirmek için toplanacağını vurgulayan İhsanoğlu, Genel Sekreter Ban Ki-mun ve kendisinin bu toplantıda birer konuşma yapacağını söyledi. 

Daha önce de bu tür bir toplantı yapılması için çaba sarf ettiklerini anımsatan İhsanoğlu, bu sefer Azerbaycan'ın desteğiyle bunu başardıklarını kaydetti. 

İhsanoğlu, bundan sonra İİT'nin, İslam ülkelerinin davalarını sahiplenmek için uluslararası arenada daha fazla söz sahibi olacağını vurguladı. 

İİT Dışişleri Bakanları Toplantısı 

Gine'de gelecek ay düzenlenecek 40. İİT Dışişleri Bakanları Toplantısı hakkında da bilgi veren Genel Sekreter İhsanoğlu, bu toplantının önemine işaret ederek, İslam dünyasındaki meselelerin vahamet boyutunun gün geçtikçe arttığına dikkati çekti. 

Suriye, Afganistan, Libya ve diğer İslam ülkelerindeki durumların gün geçtikçe daha fazla ciddiyet kazandığını ifade eden İhsanoğlu, toplantıda Myanmar ve Filipinler'deki gelişmelerle oradaki Müslümanların sıkıntısının da gündeme geleceğini vurguladı. 

Cenevre-2 Konferansı 

Cenevre-2 Konferansı'nın birinci toplantıda kabul edilen siyasi çözümün unsurlarını ihtiva etmesi açısından önemli olduğunu belirten İhsanoğlu, Cenevre-2'nin çıkmaza girmiş göründüğünü söyledi. 

"Her şeyden önce kimlerin katılacağı konusunda bir ittifaka varılamadı" diyen İhsanoğlu, Suriye'de siyasi çözüm ufkunun yavaş yavaş kararmaya başladığını ifade etti. 

Suriye krizini çözmek için bölge ülkelerinin Cenevre'ye alternatif olarak kendi aralarında anlaşma araması gerektiğini vurgulayan İhsanoğlu, "Ben bunun en tabii ortamının İİT olduğunu söylemek istiyorum" diye konuştu. 

Gine'deki toplantıda üye ülkelerin buna fırsatı olacağının altını çizen İhsanoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü.  

"Gelin burada aramızda bir anlaşmaya varalım. Eğer biz kendi aramızda anlaşamazsak dış faktörlerin anlaşması da mümkün olmayacak. O bakımdan bölge dışı faktörlerin bölge dışı aktörlerin anlaşmazlığını biz kendi bölge içi aktörlerin anlaşmasına dönüştürelim."