İki dev 750 milyonluk ortaklık kuruyor

Renault-Nissan ortaklık bünyesinde yaklaşık 750 milyon dolar yatırım yaparak, Russian Technologies AvtoVAZ'ın borcunu yeniden yapılandıracak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME




İSTANBUL - Renault-Nissan ve Rus kamu kuruluşu Russian Technologies ürün lansmanlarını ve Rusya'nın en büyük otomobil üreticisi AvtoVAZ'a teknoloji transferini hızlandırmak amacıyla bir ortaklık kuracak. Konuya ilişkin yapılan açıklamaya göre, Renault-Nissan ortaklık bünyesinde yaklaşık 750 milyon dolar yatırım yaparak, Russian Technologies AvtoVAZ'ın borcunu yeniden yapılandıracak. Renault-Nissan, AvtoVAZ'ın kontrolüne sahip olmak üzere ortaklıkta çoğunluk hissesine sahip olacak ve çalışma 2014'e kadar sonuçlandırılacak.

2014 yılı ortasına kadar ortaklık sermayesinin yüzde 67,13'ünü elde etmeyi amaçlayan Renault-Nissan ortaklığı, AvtoVAZ;ın yüzde 74,5'ine sahip olacak. AvtoVAZ'ın sermayesinin yüzde 25'ini 2008 yılında alan ve köklü bir yeniden yapılanma sürecini başlatma konusunda yardımda bulunan Renault, ortaklık bünyesinde yaklaşık 300 milyon dolar yatırım yapacak. AvtoVAZ'ın hissedarı olmayan Nissan'ın katkısı ise yaklaşık 450 milyon dolara yükselecek. Bu tutarlar, Renault ve Nissan tarafından 2014'e kadar birkaç aşamada ödenecek.

Russian Technologies, AvtoVAZ tarafından stratejik olmayan aktiflerin erken satışından elde edilen gelirleri alarak AvtoVAZ'a olan borçlarını yaklaşık 7 milyar ruble (238 milyon dolar) tutarında azaltacak. Bu borcun yaklaşık 46 milyar ruble (1,56 milyar dolar) değerindeki bakiyesi ise faizsiz olarak çok uzun vadeye uzatılacak. Bu durum, AvtoVAZ'ın likidite sorunları olmaksızın güçlü bir bilançoya sahip olmasını sağlayacak.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Renault-Nissan İttifakı'nın Yönetim Kurulu Başkanı ve Üst Yöneticisi Carlos Ghosn, anlaşmanın, Rus otomotiv sektörünün liderinin modernleştirilmesine katkıda bulunan daha geniş bir işbirliği sürecinde ilave bir aşama oluşturduğunu belirterek, "Renault ve Nissan, Rus fabrikalarına yönelik teknoloji transferlerini sürdürürken, Rus iş arkadaşlarımız ittifakın çok kültürlü yönetim ekibi bünyesinde daha fazla yer alacak" dedi.

Russian Technologies Genel Müdürü ve AvtoVAZ Yönetim Kurulu Başkanı Serguei Chemezov ise AvtoVAZ'ın Renault-Nissan İttifakı ile bağlantılarını güçlendirmesini sağlamaktan ve Nissan'ı AvtoVAZ'ın yeni stratejik ortağı olarak görmekten memnun olduklarını ifade ederek, "Russian Technologies ve ittifak arasındaki kurulan bu ortak girişim, AvtoVAZ ve Lada markası lehine paylaştığımız vizyonu daha da derinleştirmek amacıyla yaptığımız dikkat çekici ilerlemelerin bir başka kanıtını oluşturuyor" ifadelerini kullandı.

Troika Dialog Başkanı Ruben Vardanian da Troika Dialog'un Rus sanayinin en başarılı stratejik dönüm noktalarından birinin gerçekleştirilmesinde aktif rol oynamaktan dolayı gurur duyduğunu anlatarak, "AvtoVaz, gelecekteki rekabet gücü için örnek bir model ve otomotiv sektörünün Rus ekonomisine katkısının önemini vurgulamak amacıyla, bir şirketin sektörün uluslararası oyuncularının ortak çalışmalarından nasıl yararlanabileceğinin bir örneğini oluşturuyor" dedi.

(AA)

Bu konularda ilginizi çekebilir