İki ülke arasında bütçe savaşı
Fransa ile İngiltere, AB bütçesi üzerinde zorlu çekişmelere hazırlanıyor.
BRÜKSEL/LONDRA - Avrupa Birliği bütçesi konusunda İngiltere Başbakanı David Cameron'un üzerindeki katı davranma baskısı, Fransa'nın ise veto hakkını kullanma tehdidi, 1 trilyon euroluk bütçe üzerindeki pazarlıkların zorlu geçeceğini ve görüş ayrılıklarının derin olduğunu gösteriyor.
Cameron'un iktidardaki Muhafazakar Partisi içindeki muhalifler, parlamentoda dün yapılan oylamayı kazandıktan sonra Cameron'u kendi partisinde de görüş ayrıklarına yol açan AB bütçesi konusunda sert davranmaya zorlayacaklar.
Karar hükümet için bağlayıcı olmasa da, muhalif muhafazakarlara göre Cameron artık AB harcamalarının dondurulması talebini bırakıp açıkça bütçede kesinti yapılmasında ısrar etmeli.
Fransa ise tarım sübvansiyonlarının daraltılması önerisine karşı veto tehdidini ortaya attı. Sübvansiyonlardan en çok yararlanan ülke olan Fransa, bu avantajını kaybetmek istemiyor. AB dönem başkanı Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, bir uzlaşma zemini olarak, 2014-2020 bütçesinde tarım sübvansiyonlarının 50 milyar euro azaltılmasını önermişti.
Bu kesinti yapılsa bile AB'nin daha yoksul ülkelerin için alt yapı yatırımları ve araştırmalar gibi alanlarda çok daha büyük kesintiler planlanırken, tarım yine de en büyük harcama alanı olarak kalacak.
Fransa Avrupa İlişkileri Bakanı Bernard Cazeneuve, "Bu kesintiye itiraz ediyoruz. Ortak tarım politikasının finansmanını devam ettirmeyecek çok-yıllık bir bütçeyi Fransa desteklemeyecek" dedi.
Bu tepki, bütçede anlaşma sağlanabilmesi için daha da ağır tarım kesintilerinin gerekeceğini söyleyen dönem başkanı Güney Kıbrıs'a da bir gözdağı olarak görülüyor.
İrlanda ve Avusturya'nın desteğini alsa da Fransa'nın bu politikası, Birliğin toplam harcamalarını 100-200 milyar euro kadar azaltmak isteyen Almanya, İngiltere ve bütçeye net katkı veren diğer üyelerle açık bir çatışmaya gireceğine işaret ediyor.
AB'nin bir önceki uzun dönem bütçesi olan 2007-2013 bütçesi için Fransa ve Almanya arasında anlaşma, tarım harcamalarının nominal düzeyinin sabit tutulması konusunda bir uzlaşmadan sonra sağlanabilmişti.
Almanya dışişleri bakan yardımcısı Michael Link, ülkesinin ekonomik büyümeve rekabetçilik unsurlarına öncelik veren bir "modern bütçe" için daha da fazla harcama kesintisinde ısrar edeceğini ve Fransa'nın bu mücadeleyi kaybedebileceğini söyledi. Link, dönem başkanı olarak Rum Yönetimi'nin bu konuda doğru bağlantıları kuramadığını da söyledi.
İngiltere parlamentosunda ise Cameron'un AB bütçesi politikasına itiraz eden muhafazakarlar, dün 13 farkla kazandıkları oylamanın aslında Başbakan'a,"parlamento kararıyla elinin kolunun bağlandığı" gerekçesini vererek bütçe görüşmelerinde kolaylık sağlayacağını söylediler.
Cameron oylamadan sonra yaptığı konuşmada, "Asıl istediğimiz bütçede kesinti yapılmasıdır ama en kötü ihtimalle bütçenin dondurulmasını istiyoruz. Ama İngiltere için avantajlı bir sonuç çıkmayacaksa veto hakkımızı kullanmaya da hazırım" dedi.
AB liderleri bütçe konusundaki görüş ayrılıklarını, 22-23 Kasım'da Brüksel'de yapacakları zirve toplantısında gidermeye çalışacaklar.