İklim anlaşmasına Rusya gölgesi

Rusya'nın Kyoto Protokolü'nden kalan karbon izinlerini yeni anlaşmadan sonra da kullanmak istemesi zirveye gölge düşürüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
KOPENHANG - Rusya'nın Kyoto Protokolü'nden kalan ve 2012'de süresi dolacak olan karbon izinlerini yeni anlaşmadan sonra da kullanmak istemesi Kopenhag'da sürdürülen
iklim anlaşması müzakerelerine gölge düşürüyor. Bazı gözlemciler, Rusya'nın talebinin küresel bir anlaşmaya varılması çabalarını baltalayacağını ve küresel karbon piyasasını bozacağını belirtiyor.
Rusya, 1997 Koyoto Protokolü'yle hak kazandığı karbon izinlerini ileriki tarihlerde kullanmasına izin verilmemesi durumunda, Kopenhag'da varılacak herhangi bir anlaşmayı reddedeceği uyarısında bulundu. Buna karşı çıkan uzmanlar, söz konusu kredilerin Rusya'ya verilesi halinde Rusya'nın diğer ülkelere bu kredileri satabileceğini, bunun da karbon ticaretinde fiyatların çöküşüne yol açacağını savunuyor.
Böylece, daha yeşil bir dünya için çabalara zarar vereceğine dikkat çekiliyor. "Para yoksa anlaşma da yok" 110 dünya liderinin Kopenhag'a gidip küresel ısınmayı sınırlandırmayı hedefleyen bir anlaşma imzalamasına 4 gün kala, müzakerecilerin yoksul ülkelere yardım ve ülkelerin sera gazlarının azaltılması sözlerini tutup tutmadıklarının nasıl denetleneceği konularında henüz anlaşmadan çok uzak oldukları bildiriliyor. 43 ada ülkesini temsil eden diplomatın "para yoksa anlaşma da yok" sözü görüşmelerde gelinen durumu özetliyor.
11 Aralık'ta yayımlanan taslak metninde gelişmekte olan ülkelere, karbondioksit emisyonunu düşürmek ve iklim değişikliğine uyum gösterebilmeleri için hiçbir sübvansiyon yer almamıştı. Birleşmiş Milletler iklim değişikliğinden sorumlu baş müzakerecisi Yvo de Boer, gelişmekte olan ülkelerin her yıl en az 100 milyar dolara gereksinim duyduğunu açıklamıştı.
"İklim anlaşması için zaman daralıyor"
Avustralya Başbakanı Kevin Rudd, küresel iklim anlaşması için zamanın azalmaya başladığını bildirdi. Rudd, Sky News'a yaptığı açıklamada, Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da cuma günü sona erecek İklim Konferansı‘nda anlaşmanın sağlanamama riskinin bulunduğunu belirtti. Kopenhag'da devam eden konferansa yarın katılması beklenen Rudd, cumaya kadar anlaşmanın sağlanmasının zor olacağını söyledi. 
Çin ve Hindistan gibi dünyayı en çok kirleten ülkelerden olumlu açıklamalar geldiğini belirten Rudd, ancak bir uzlaşmaya varmanın hâlâ zor göründüğünü ifade etti. Rudd, anlaşmaya varmak için gelişmekte olan ülkeler ve kalkınmış ülkelerin tamamının hemfikir olmasının önemine de değindi.