İklim Konferansı'nda 2 derece anlaşması

Fransa'nın başkenti Paris'te iki haftadır sürdürülen BM İklim Değişikliği Konferansı'nda taraflar küresel ortalama sıcaklık artışının 1,5 ile 2 derece arasında sınırlandırılması konusunda anlaştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Paris'te iki haftadır yürütülen 21. BM İklim Değişikliği Taraflar Konferansı'nda (COP21), iklim değişikliğinin önlenmesi için üzerinde müzakere yürütülen metinde anlaşma sağlandığını açıkladı. Metinde, küresel ortalama sıcaklık artışının 1,5 ile 2 derece arasında sınırlandırılması, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı hazırlıklı olunması ve sera gazları emisyonunu azaltan çevreci ve sürdürülebilir ekonomilerin desteklenmesi gibi maddeler öne çıkıyor.

'Hukuken bağlayıcı'

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Paris'te iki haftadır yürütülen 21. BM İklim Değişikliği Taraflar Konferansı'nda (COP21), üzerinde anlaşma sağlanan müzakere metninin "hukuken bağlayıcı olduğunu" bildirdi. 

Konferans merkezinde düzenlediği basın toplantısıyla, müzakere edilen taslak metin üzerinde anlaşma sağlandığını duyuran  Fabius, "Metin delegeler tarağından onaylanması halinde tarihi bir adım olacak. Bütün dünya heyecanlı bir şekilde bu haberi bekliyor, insanlar bize güveniyor" dedi. 

Fabius, "Bu anlaşma farklı, adil, sürdürülebilir, dinamik, dengeli ve hukuken bağlayıcı bir metin" ifadesini kullandı.    

Metinde, küresel ortalama sıcaklık artış limitinin  2 derecenin çok altında olması ve bu limitin 1,5 derece olarak belirlenmesi konusunda anlaşma sağlandığını belirten Fabius, "İddialı bir evrensel anlaşma üzerinde koşulları sağladık" şeklinde konuştu. 

'Gelişmekte olan ülkelere destek'

Üzerinde anlaşma sağlanan metnin, sera gazları emisyonunun düşürülmesi ile ilgili olarak ulusal düzeydeki planların beş yılda  gözden geçirilmesini öngördüğünü kaydeden Fabius, gelişmekte olan ülkelere bu alandaki mücadele için yılda en az 100 milyar dolar destek aktarılacağını söyledi. 

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ise "12 Aralık 2015, insanlık adına çok önemli bir gün. Herkes kendi çıkarını düşünse, bu anlaşma  mükemmel olamaz, ancak hepimizi bir araya getiren gezegen için bu büyük bir başarı. Bugün ayrıca insanlık için önemli bir yaşam mesajı" diye konuştu. 

Hollande, delegelere hitaben "Dünyayı değiştirmek sizin elinizde, bu fırsatı kullanın. Bu anlaşma tarihte ısınma ile ilgili ilk evrensel anlaşma olacak" ifadesini kullandı. 

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da konuşmasında "Artık bütün dünyanın çıkarını düşünürsek ulusal çıkarların daha iyi korunacağını hepimizin daha iyi anlaması gerekir" dedi.