”İlişkiler hiçbir şey olmamış gibi sürüdürülemez”

NATO'nun Kafkasya Zirvesi sonrasında bildiri yayımlandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL - NATO Konseyi dışişleri bakanları düzeyinde gerçekleşen olağanüstü toplantısı sonunda yayımlanan bildiride, Rusya ile ilişkilerin "hiçbir şey olmamış gibi" sürdürülemeyeceğini açıkladı.

NATO Konseyi'nin Brüksel'de dışişleri bakanları düzeyinde gerçekleşen olağanüstü toplantısı sonunda yayımlanan bildiride, Kafkaslar'daki gelişmelerin Avrupa Atlantik güvenliği ve istikrarı açısından önemi vurgulanırken, sorunlara bulunacak barışçıl çözümlerde Gürcistan'ın bağımsızlığı, toprak bütünlüğü ve hükümranlığının temel ilke oluşturması gereği üzerinde duruldu. "NATO'nun Rusya ile ilişkilerini hiçbir şey olmamış gibi sürdüremeyeceği" belirtilen bildiride, İttifakın Rusya'nın eylemlerinin sonuçlarını ve bunların NATO-Rusya ilişkilerine etkilerini ciddi bir şekilde incelediği kaydedildi. Moskova'dan söz konusu ilişkilerin belirlenmiş temel ilkelerine saygıgösterdiğini kanıtlaması istenen bildiride, olayların insani boyutlarına, sivil kayıplara verilen önem üzerinde durulurken, bir "NATO-Gürcistan Komisyonu" oluşturularak bu ülkeye sağlanacak desteğin tür ve boyutlarının belirleneceği mesajı verildi. Bildiride, Rusya ile Gürcistan arasında, saldırılara son verilmesi ve siyasi çözüm aranmasına yönelik sağlanan uzlaşmadan duyulan memnuniyet dile getirildi. Bu çabaların desteklendiği belirtilen bildiride, taraflara yükümlülüklerini acilen yerine getirme çağrısında bulunuldu. Gürcistan'ın istikrar ve güvenliğinin İttifak açısından önemine değinilen bildiride, bu ülkenin her türlü yardım ve destek talebinin inceleneceği ifade edildi. Bildiride, Gürcistan'ın NATO'ya üyelik iradesi ve sürecinde İttifakın söz ve yükümlülüklerinin yerine getirileceği mesajı da verildi.

ABD memnun, Rusya'da hayal kırıklığında

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Brüksel'de yapılan olağanüstü NATO Konseyi toplantısında ülkesinin "istediğini elde ettiğini" söyledi. Konseyden Rusya'ya karşı fazla sert mesaj ve yaptırımlar çıkmamasına rağmen sonuçlardan memnun olduklarını belirten Rice, ittifakın Gürcistan'da demokrasiye destek verdiğini, Rusya'dan sözünü tutmasını istediğini, Moskova'nın bazı yaklaşımlarının kabul edilemez olduğu mesajının verildiğini, Rusya'nın eylemleriyle kendi kendini izole ettiğini söyledi.

Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner de NATO Konseyi'nin ardından düzenlediği basın toplantısında, Paris'in duyduğu "büyük hayal kırıklığını" dile getirerek, Rusya'nın askeri birimlerini bölgeden çekme sözünü tutmamasını eleştirdi. Rusya'nın sözlerini tutacağı konusunda şüphe duymaya başladığını ifade eden Kouchner, AB Dönem Başkanı Fransa'nın, devlet ve hükümet başkanları düzeyinde olağanüstü AB Konseyi toplantısı düzenlemesi olasılığı üzerinde durdu ve bu tür bir zirveyle Avrupa'nın daha kararlı ve güçlü bir tavır yansıtabileceğini belirtti. Kouchner, Moskova'nın olumsuz tavrının NATO-Rusya ve AB-Rusya ilişkilerini de olumsuz etkileyebileceğine değindi.