İlk kez bir davada kesin hüküm giydi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İtalyan yüksek mahkemesi, vergi yolsuzluğuyla suçlanan eski başbakan Silvio Berlusconi hakkındaki hapis cezasını onayladı. Mahkemenin kararı İtalya'nın
hassas durumdaki koalisyon hükümetini krize sürükleyebilir.

İtalya'nın en renkli isimlerinden olan ve adı sık sık skandallarla anılan Berlusconi ilk defa bir davada kesin olarak hüküm giydi. Bugüne kadar hakkında 30 kadar dava açılan Berlusconi reşit olmayan bir kadınla ilişkiye girmek ve görevini kötüye kullanmakla da suçlanmıştı.

Yüksek mahkemeden beş yargıç, üç günlük oturumun ardından Berlusconi'nin son temyiz talebini de geri çevirerek kendisi hakkında daha önce verilen dört yıllık hapis cezasının üç yılının affedilmesine karar verdi.

Berlusconi'nin bir yıllık  cezasını ise 76 yaşında olmasına nedeniyle sosyal hizmetlerde çalışarak veya ev hapsi yoluyla geçirmesi bekleniyor.

Eski başbakan için alt mahkemenin daha önce verdiği 'beş yıl boyunca kamu hizmetlerinden men' cezasının ise yeniden gözden geçirilmesine karar verildi.

Mahkeme kararı sadece Berlusconi'nin siyasi kariyerinin sonunu getirmekle kalmayıp, Başbakan Enrico Letta liderliğinde üç ay önce kurulan hükümeti zora sokarak euro bölgesi genelinde de olumsuz etkilere neden olabilir.

Hükümet, Letta'nın merkez-sol Demokratik Partisi ile Berlusconi'nin Özgürlük Halkı (PDL) arasında koalisyon olarak iktidarda.

Berlusconi kararın ardından yaptığı açıklamada, tamamen masum olduğunu belirterek hakimleri suçladı. Daha önce, yargı kararı  ne olursa olsun hükümetin düşmemesi gerektiğini söylemişti. Ancak yüksek mahkeme kararından sonra bu konuda bir açıklama yapmadı.

Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano ve Başbakan Letta ise yaptıkları açıklamalarla sükunet ve ülke çıkarlarının her şeyden üstün tutulması çağrısında bulundular.