IMF ABD finans sektörünü değerlendirdi

IMF raporunda, ABD finans sisteminin Basel Bankacılık Komitesi'nin Etkin Bankacılık Temel Denetim Prensipleri'yle yüksek seviyede uyum sağladığı ve daha güvenilir hale geldiği belirtildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Uluslararası Para Fonu (IMF) raporunda, ABD finans sektörünün, federal bankacılık kurumlarının (FBA) artan denetim gücü sayesinde daha güvenli hale geldiği bildirildi.  

IMF'nin Finans Sektörü Değerlendirme Programı (FSAP) raporunda, Amerikan finans sisteminin Basel Etkin Bankacılık Denetim Prensipleri'yle yüksek seviyede uyum sağladığı ifade edildi.  

Söz konusu gelişmenin, ABD Merkez Bankası (Fed), Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC) ve Para Denetim Ofisi'nden (OCC) oluşan FBA'ların Dodd-Frank yasasıyla artırılan denetim gücünü yansıttığı ifade edilen raporda, ülkedeki finans sektörünün krizden çıkarılan derslerle daha güvenilir hale geldiği savunuldu.  

Buna karşın, risk yoğunluğuna yönelik tedbirlerde halen bazı eksiklikler görüldüğü ve ABD'nin karmaşık finansal denetleme yapısını basitleştirme fırsatını değerlendiremediği eleştirilerine yer verilen IMF raporunda, ülkedeki "ikili bankacılık sistemi"nin FBA'lar arasındaki işbirliğini zorlaştırdığı öngörüsünde bulunuldu.  

ABD'deki ikili bankacılık sistemi, ülke çapında faaliyet gösteren federal bankalar ile sadece eyalet bazında faaliyet gösteren yerel bankalardan oluşuyor.  

Ayrıca yetkileri birbirleriyle çakışan denetleyici kuruluşların daha iyi belirlenmiş hedef ve kaynaklarla yönetilmesinin önemine işaret edilen raporda şu ifadeler yer aldı: 

 "ABD Tüketicinin Finansal Haklarını Koruma Ofisi'nin (CFPB), kişisel tüketici ve sistemin geneline ilişkin sorunların sınırlarının daha iyi belirlenmesine yardımcı olarak, FBA'lara daha net hedefler sunmak amacıyla kuruldu ancak söz konusu sınırlar henüz kesinleşmiş değil."  

"Sigorta denetimi de güçlendi"

IMF'nin Amerikan finans sektörüne ilişkin bir diğer raporu, ülkedeki sigorta sektörünü ele aldı.  

Sigorta sektörüne yönelik denetimin finansal kriz sonrasında güçlendiği belirtilen raporda, Federal Sigorta Ofisi'nin (FIO) kurulması ve Fed'in sorumluluklarının sigorta şirketlerini içine alacak şekilde genişletilmesinin bunda önemli rol oynadığı kaydedildi.  

Eyalet yönetimlerinin de uluslararası denetim standartlarına ulaşılması için gerekli reformları uygulamaya koydukları ifade edilen raporda, buna karşın özellikle hayat sigortasına ilişkin değerlendirme standartlarında hala bazı sorunlar olduğu öne sürüldü.  

Raporda, söz konusu standartların karmaşıklaşan sigorta ürünlerini daha iyi yansıtacak şekilde revize edilmesi tavsiyesinde bulundu. 
 

Bu konularda ilginizi çekebilir