IMF, Almanya'nın çıplak açığa satış kararını eleştirdi

IMF, yasaklama kararlarının alınmasının ardından büyük ölçüde piyasaların etkisinin ve etkinliğinin bozulduğuna dikkat çekti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL- Uluslararası Para Fonu (IMF) ekonomistleri, Almanya'nın aldığı çıplak açığa satış kararını eleştirdi.

Avrupa Komisyonu'nun açığa satış düzenlemesi için bilgisine başvurduğu IMF konuya ilişkin hazırladığı 5 Ağustos tarihli raporda, çıplak açığa satış kararının etkinliğini gösteren çok az kanıt bulunduğu belirtildi.

Raporda, yasaklama kararlarının alınmasının ardından büyük ölçüde piyasaların etkisinin ve etkinliğinin bozulduğuna dikkat çekilerek, Avrupa Birliği (AB) çapında böyle bir yasaklamanın büyük ölçüde uygulanamayacağı vurgulandı.

AB Komisyonunun iç pazardan sorumlu üyesi Michel Barnier'nin açığa satış kararına ilişkin önerilerini sonbaharda Komisyona sunması bekleniyor.

Almanya Finansal Denetleme Kurumu (BaFin) 19 Mayısta yaptığı açıklamada, 31 Mart 2011'e kadar geçerli olmak üzere, Avro Bölgesi borçları ve bazı finansal kuruluşların hisselerinin çıplak açığa satışının yasaklandığını duyurmuştu.

Spekülatörlerin tercih ettiği çıplak açığa satış, mali piyasalarda sahip olunmayan ve kiralanmayan varlıkların (hisse senedi, tahvil, bono, emtia) daha düşük fiyattan yerine koyarak kar elde etme beklentisiyle açığa satılması anlamına geliyor.

Çıplak açığa satışta, yatırımcıların hisse senedi ve tahvil gibi enstrümanlarda baştan o kağıdı borçlanmasına gerek olmuyor ve kağıdı o günün fiyatından satıyorlar. Eğer fiyat öngördükleri gibi düşerse, vadesi geldiğinde yatırımcıya daha düşük fiyattan satışı gerçekleştiriyorlar. Bu durumda hiçbir maddi yükümlülük altına girmeden, sadece bir kağıdın değerinin ileride daha da düşeceği varsayımından yola çıkarak para kazanabiliyorlar.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir