IMF'de yeterli temsil edilmezse BRICS ortak kriz fonu kuracak

Rusya, Uluslararası Para Fonu'nda (IMF) yeterli söz hakkı verilmemesi halinde önde gelen gelişmekte olan ülkelerin müşterek bir krize karşı mücadele fonu oluşturabileceğini duyurdu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


  

İSTANBUL - IMF'de oy verme reformu yoluyla karar mekanizmasındaki ağırlıklarının artmasını isteyen BRICS ülkelerinden Rusya, reformların uygulanmaması halinde bu ülkelerin Euro Bölgesi'nden kaynaklanan krize karşı mücadele amacıyla müşterek bir fon oluşturabilecekleri mesajını verdi.    Meksika'daki G20 Zirvesi'nde Brezilya, Rusya, Çin, Hindistan ve Güney Afrika'dan oluşan BRICS ülkeleri IMF'ye 75 milyar dolar katkı yapmayı taahhüt etmiş ama bu katkıyı, kredi kuruluşunda oy hakları reformuna bağlamıştı. Aynı zamanda BRICS finans bakanları ve merkez bankası başkanlarına önümüzdeki yıl Güney Afrika'da düzenlenecek BRICS zirvesine sunulmak üzere muhtemel para birimi takas düzenlemeleri konusunda çalışma talimatı verilmişti. Meksika'nın Los Cabos kentinde 18-19 Haziran tarihlerinde düzenlenen G20 Zirvesi'nde Euro Bölgesi'nden kaynaklanan krize karşı IMF'ye Brezilya, Rusya, Hindistan'ın 10'ar, Güney Afrika'nın 2 milyar dolar, Çin'in ise 43 milyar dolar katkı yapacağı açıklanmıştı. Rusya Maliye Bakanı Yardımcısı Sergei Storchak, "Şu açık ki, BRICS ülkeleri IMF reformu yolunda hesaba katılmalarını isteyebilecekleri bir aşamaya girdiler. Bu bakış açısından para birimi takasları belki bir noktada müşterek bir krize karşı mücadele fonu düşünülebilir. Bu, IMF'ye ilaveten paralel bir mekanizma olacak" diye konuştu.

brics5.jpg

BRICS dünya üretiminin yüzde 18'ini oluşturuyor
Beş BRICS devleti dünya nüfusunun yüzde 43'ünü, küresel üretimin 18'ini oluşturuyor. Bu beş ülkenin toplam döviz rezervleri, aslan payı ihracat güç merkezi olarak nitelenen Çin'e ait olmak üzere, ise 4 trilyon dolar olarak hesaplanıyor. Gelişmekte olan ülkelere adil davranılmasını istediklerini söyleyen Rusya Maliye Bakanı Yardımcısı Storchak, "Arzumuzu para birimi takas mekanizmasına dair beyanımızla ortaya koyduk" ifadelerini kullandı. Rusya ve eski Sovyet gümrük birliğindeki ortakları Kazakistan ve Belarus halihazırda, krizin vurduğu Belarus'a likidite sağlayan bir anti-kriz fonu oluşturdu. Gelişmekte olan ülkeler kotalar olarak bilinen IMF'deki oy haklarını artırarak etkilerini güçlendirmek istiyorlar. Moskova, kotaların GSYH ile döviz rezervlerinin boyutuna dayalı hesaplanmasını istiyor. Storchak, IMF kota dağılımlarına dair yeni formülün Rusya, G20 başkanlığını almadan önce bu yıl çözümlenmesini talep ediyor. BRICS ülkelerinin fonların Euro Bölgesi'ndeki krize karşı kullanılacağının farkında olduğunu söyleyen Storchak, Meksika'daki G20 Zirvesi'nde Avrupalılara yönelik agresif bir eleştiri dalgasının olmadığına da dikkat çekti.          
'Avrupa banka ve borç sorununu ayırmalı'
Storchak, "Avrupalıların karşı karşıya olduğu görev çok somut; bankacılık sektörü ile devlet borçları arasındaki bağlantıyı mümkün olduğunca hızlı bir biçimde koparmak. Bu bağlantıyı ne kadar çabuk koparırlarsa, büyüme rotasına geri dönme şansı o kadar yükselir" dedi. Rusya Maliye Bakanı Yardımcısı, gelişmekte olan ülkelerin Avrupa'nın entegre bir bankacılık sistemine yönelmesini, Avrupa Finansal İstikrar Fonu (EFSF) bonoları ya mali birliğe göre daha önemli gördüğünü de ifade etti. Storchak, Rusya'nın borçlu şirketlerinin mevcut krize 2008'dekinden daha iyi tepki gösterdiğini belirterek "Elde ettiğimiz bilgilere göre teminat karşılığı fonlarını artıran şirketler problemlerini çözmeyi başardı" dedi. G20 Zirvesi'nde Rusya'nın, para birimi rublenin zayıflamasına dair herhangi bir soruyla karşılaşmadığını söyledi ve merkez bankasının daha esnek bir para birimi politikasının takdir edildiğini ekledi.

BRICS: IMF temsil reformu bir an önce gerçekleştirilmeli
IMF'nin krize karşı hazırladığı fona destek taahhütleri 456 milyar doları bulurken, toplam katkıları 75 milyar doları bulan BRICS ülkeleri IMF'deki söz haklarını da artıracak reformların bir an önce yürürlüğe girmesini istiyor. BRICS ülkelerinden yapılan ortak açıklamada, "Bu yeni katkılar, 2010 yılında uzlaşılan tüm reformların oy gücü kota paylarına dair kapsamlı reformlar dahil, tam olarak zamanında uygulanacağı beklentisiyle yapılıyor" denildi. Çin, BRICS ülkeleri arasında fona 43 milyar dolarla en büyük desteği sundu. Çin Merkez Bankası'nın uluslararası bölümünün genel direktörü He Jianxiong, "Kotalar farklı ülkelerin görece ekonomik ağırlıklarına uygun değilse, değiştirilmek zorundadır" dedi. Brezilya Maliye Bakanı Guido Mantega da "Rezerv havuzu oluşturma planı, problem çıktığı takdirde daha fazla cephanenin mevcut olduğunu konusunda teminat vererek güveni artıracak. BRICS'in önerdiği söz konusu havuza katkı bu ülkelerin her birinin döviz rezervlerine göre hesaplanacak" diye konuştu.