IMF'den G20 ülkelerine 'yapısal reform' çağrısı

IMF'nin "Küresel Beklentiler ve Sorunlar" başlıklı raporunda, kırılgan ve dengesiz bir büyüme gösteren küresel ekonominin, G20 ülkelerinin yapacağı yapısal reformlara ihtiyaç duyduğu kaydedildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINTON - Uluslararası Para Fonu (IMF), küresel ekonomideki kırılgan ve dengesiz iyileşmenin devam ettiğine dikkati çekerek, bu durumun G20 ülkelerinin taahhüt ettiği yapısal reformların önemini daha da artırdığını belirtti. 

IMF'nin, 15-16 Kasım tarihlerinde Avustralya'nın Brisbane kentinde düzenlenecek G-20 Zirvesi öncesi yayımladığı "Küresel Beklentiler ve Sorunlar" başlıklı raporunda, dünya ekonomisinin 2014'ün ilk yarısında beklenenin altında büyüme gösterdiği ifade edildi. 

Raporda, özellikle Avro bölgesi ve Japonya ekonomilerinin yılın ilk yarısına kıyasla daha da kötüleştiği ve finansal piyasalardaki dalgalanmanın da son dönemde arttığı dile getirildi. Jeopolitik gerilimler ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) parasal normalleşmeye yönelik adımlarının, küresel ekonomiyi olumsuz etkileyebilecek aşağı yönlü riskler arasında yer almaya devam ettiği vurgulandı. 

IMF raporunda ayrıca petrol fiyatlarındaki gerilemenin sürmesi halinde küresel büyümeyi destekleyebileceği öngörüsüne yer verilirken, Avrupa ve Japonya merkez bankalarının ekonomiyi destekleyen para politikalarına devam etmesi tavsiyesinde de bulunuldu.  

Rapor, gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerini daha sıkı dış finansman şartları ve piyasalardaki dalgalanmaya hazırlayacak makroekonomik politikalar uygulaması gerektiğinin de altını çizdi.  

IMF, yayımladığı raporda G20 ülkelerinin büyümeyi destekleyecek yapısal reformlara öncelik vermesi çağrısını yinelerken, küresel ekonomideki yavaşlamanın bu ülkelerin kararlılığıyla durdurulabileceğini de savundu.