Inc: Silikon Vadisi'ne değil Türkiye'ye gidin

Amerikanın girişimçi ruhunun sınır tanımayacağını belirten Inc dergisi, uluslararası yatırım fırsatlarını kollayan ABD'li yatırımcılar için beş öneride bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Aydın Şahinalp 

ABD'li Inc dergisi, girişimcilere Silikon Vadisi yerine dünyanın 5 farklı ülkesinde 5 şehir önerdi. 

Dergi, ABD'deki Silikon Vadisi, Bay Area, Boulder ve Austin gibi girişim merkezlerinin potansiyelini tamamladığını ve başarılı olmak isteyen yeni girişimcilerin küresel merkezlerde işe atılması gerektiğini yazdı.

Araştırma şirketi McKinsey Global'ın verilerine göre, önümüzdeki 10 yıl içinde dünyadaki büyük ve en iyi bağlantıları olan 600 kent, dünya nüfusunun beşte birine, ekonomik büyümenin üçte ikisine, küresel GSYİH'nın da yarısına sahip olacak. Kısacası jeopolitik konumunu startup girişimciliğiyle taçlandıran ülkelerin yıldızı parlayacak. 

İşte Inc'in sıralamasına göre girişim merkezi beş ülke...

BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ- Dubai

Nüfus: 2,1 milyon

En ünlü startup: Souq.com

Tüm dünyayı pençesine alan 2008'deki ekonomik krizde bile Dubai, bölgenin en önemli iş merkezi konumunu kullanarak olumsuz koşulları fırsata döndürdü. 

McKinsey Global'a göre, Kuzey Afrika ile Oratadoğu'ya açılan yolların kavşağı durumundaki Dubai, yeryüzünde bağlantıları en iyi olan şanslı kentlerden birisi.  

Birleşik Arap Emirliği (BAE) monarşisi de tıpkı bir startup gibi düşünebiliyor. Öyle ki BAE yönetimi geçtiğimiz şubat ayında en iyi insansız hava aracı yarışmasına 1 milyon dolarlık ödül koyarak teşvikde sınır tanımıyor. 

santiago.jpg

Kalabalık olmayan Kaliforniya

ŞİLİ- Santiago 

Nüfus: 6,3 milyon

En ünlü startup: Comparaonline

Girişimçilere 33 bin dolar

Şile girişimcileri çekmek adına kesenin ağzını açtı. Şile hükümeti tarafından 2010'da başlatılan "Start-up Şile" programı kapsamında, yabancı girişimcilere bir yılık visa, ücretsiz dükkan ile 33 bin dolar nakit ödemesi yapılıyor. 

ABD'nin Kalifornia eyaleti havası ve koşullarını barındıran Santiago Latin Amerika piyasasına açılan kapı konumda. 

ESTONYA- Tallin 

Nüfus: 434,426

En ünlü startup: SKYPE

Estonya'ya yerleşmek mi istiyorsunuz? Bu hiç de zor değil. Çünkü Estonya'ya yerleşmek için buraya taşınmanız bile gerekmiyor. Dünyada bir ilke imza atan Estonya 2015 yılının başında başlattığı "e-ikametgah"uygulamasıyla yabancılara  dijital kimlikle Estonya vadandaşlarının sahip olduğu hakları veriyor. 

Skype'nin doğduğu Estonya'nın Tallin kenti bilişim teknolojilerine hakim az nüfusu ile dikkat çekiyor. Guardtime'ın CEO'su Mike Gault, " Tallin iş yapmak için harika bir yer. Gezegendeki her hükümet e- devlet ile siber güvenlik konularını öğrenmek için buraya geliyor." dedi. 

Piyasaların kesişme noktası

TÜRKİYE-İstanbul

Nüfus: 14,2 milyon

En ünlü startup: gittigidiyor

İstanbul doğu ile batı rasındaki bir köprü konumuyla yatırımcıların gözbebeği. Avrupa'nın en büyük şehri İstanbul sadece 76 milyon Türke değil yeni hizmet bekleyen Orta Asya ve Arap ülkeleri pazarına da açılan kiritik bir kapı. Buna en güzel örnek yemek dağıtım şirketi Yemek Sepet. Yemek sepeti İstanbul'da başladığı yolculuğunu Yunanistan, Lübnan, Ürdün Suudi Arabistan ve diğer ülkelerde genişleyerek sürdürüyor.   Yemek Sepeti günlük 3,5 milyon kullanıcıdan ağındaki 14 bin restaurant ile 150 bin sipariş alan bir deve dönmüş durumda. Inc Dergisine göre Türkiye'nin en büyük avantajlarından birisi iş gücünün ucuz olması. Haberde Eminönü'nde çekilmiş bir fotoğrafı kullanan dergi, "İstanbul'un kozmopolit ve insan çeşitliliği kimliği, startuplara da yansıyarak onların da farklı ve çeşitli olmasını sağlayabilir" diyor.  

ÇİN-Shenzen

Nüfus: 10,6 milyon

En ünlü startup: Tencent

Çok değil 25 yıl önce küçük bir balıkçı kenti olan Shenzen şimdilerde gökdelenlerin bir biri ardına  yükseldiği bir metropole döndü.

Shenzen sahip olduğu birinci sınıf üretim ve dağıtım ağıyla hardware startuplarını kendine çekiyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir