İngiltere, 23 Rus diplomatı sınır dışı edecek

İngiltere, eski Rus ajan Sergey Skripal ile kızının zehirlenmesine tepki olarak 23 Rus diplomatı sınır dışı etme kararı aldı. Londra'daki Rus büyükelçi de Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. Rusya ise, suçlamalara en kısa zamanda yanıt vereceğini açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İngiltere, çifte ajan Sergey Skripal'in zehirlenmesine tepki olarak 23 Rus diplomatı sınır dışı etme kararı aldı. 

İngiltere Başbakanı Theresa May, "bildirilmemiş istihbarat yetkilileri" olarak tanımladığı Rus diplomatlara ülkeden ayrılmaları için bir hafta süre verildiğini açıkladı. 

May, parlamentoda yaptığı konuşmada, Rusya'nın açıklama talebini görmezden geldiğini belirterek, İngiltere'deki bazı Rus varlıklarının dondurulacağını ve Rusya ile İngiltere arasında planlanmış üst düzey temasların da askıya alınacağını ifade etti.

"Son 30 yılın en büyük sınır dışı kararı"

Bunun "son 30 yıldaki en büyük sınır dışı" olacağını belirten İngiltere Başbakanı, "Rusya ile ilişkileri tamamen koparmamız ulusal çıkarlarımıza aykırı ancak her şey aynı kalamaz. Rusya'nın İngiltere'deki casusluk ağı dağıtılacak" dedi. 

Londra'daki Rus büyükelçi de Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. 

BBC'nin haberine göre, İngiliz hükümeti BM Güvenlik Konseyi'ne acil toplantı çağrısı yaptı. Güvenlik Konseyi'nin bugün konuyu görüşmesi bekleniyor. 

İngiltere, konuyla ilgili açıklama yapması için Rusya'ya dün geceye dek süre vermişti.

Rusya suçlamaları reddediyor

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, İngiltere Başbakanı Theresa May'in Rusya'ya yönelik yaptırımlarına en yakın zamanda bakanlık düzeyinde yanıt verileceğini açıkladı.

Rusya hükümet sözcüsü Dmitry Peskov ise, eski Rus casusu Sergey Skripal ile kızının İngiltere'de zehirlenmeleriyle hükümetinin hiçbir ilgisi olmadığını ve bu yolda Rusya'ya yöneltilen suçlamaların asılsız olduğunu söyledi.

Peskov, konuyla ilgili soruşturmada İngiltere ile işbirliği yapmaya hazır olduklarını ancak bu ülkenin Rusya'ya karşı alacağı her türlü önleme karşılık vereceklerini belirtti.

Rusya ve İngiltere arasında Rusya ve İngiltere arasında "zehirleme" krizi

 

Bu konularda ilginizi çekebilir