İngiltere daha fazla sığınmacı kabul edecek

İngiltere Maliye Bakanı Osborne katıldığı bir canlı yayın programında İngiltere'nin daha fazla sığınmacı kabul edeceğini ancak bunun göçmenleri tehlikeli yollardan Avrupa'ya seyahat etme konusunda cesaretlendirmeyecek şekilde yapacaklarını bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İngiltere Maliye Bakanı George Osborne, İngiltere'nin kısa vadede daha fazla sığınmacı kabul edeceğini belirterek, "Fakat bunu, sığınmacıları botlarla seyahat etmeleri konusunda cesaretlendirecek şekilde yapmayacağız" dedi.

İngiliz yayın kuruluşu BBC'de soruları yanıtlayan Osborne, sığınmacıların özellikle Suriye sınırındaki kamplardan alınacağını, daha fazla sığınmacının tehlikeli yollardan Avrupa’ya seyahat etmesi konusunda cesaretlendirilmeyeceğini söyledi. Osborne, "Doğrudan sığınmacı kamplarına giderek yardım etmeliyiz, bu kamplardan insanları İngiltere'ye getirmeliyiz" diye konuştu.

Osborne, uzun vadede ise İngiltere'nin yardım bütçesini nasıl kullanacakları konusunu ciddi bir şekilde yeniden düşünmeleri gerektiğini söyledi. “Sığınmacılar için daha da fazlasını yapmamız gerekiyor” diyen Osborne, İngiltere’nin uluslararası yardımlar için ayırdığı bütçesinin yerel yönetimlerin daha fazla sığınmacı kabul edebilmesi için kullanılabileceğini belirtti.

İngiltere Başbakanı David Cameron’ın yarın İngiliz parlamentosunda sığınmacılara ilişkin bir konuşma yapacağını belirten Osborne, “Artırdığımız dış yardımlarımıza ilişkin bütçemizi ilk yıl için bu sığınmacıların desteklenmesinde kullanabiliriz, yerel yönetimlere konut yardımı gibi konularda yardımcı olabiliriz” ifadesini kullandı.

'Görüntüler korkunç'

İngiltere’nin uluslararası yardım programları için yaklaşık 12 milyar sterlinlik bir bütçesi bulunuyor.

Geçen hafta 3 yaşındaki Aylan adlı çocuğun cansız bedeninin Bodrum'da sahile vurduğun gösteren fotoğrafı hatırlatan Osborne, bunun son derece üzücü olduğunu belirterek, “Görüntüler İngiliz kamuoyu ve politikacılarına Suriye’de tam olarak yaşananların korkunçluğunu gösterdi” dedi.

Osborne, ilerleyen dönemde İngiltere'nin Suriye’ye kapsamlı bir askeri müdahalede bulunup bulunmayacağına ilişkin soruya ise “İngiltere parlamentosundan farklı bir yanıt alabileceğimizden emin olmadan bunu yeniden parlamentoya götürmeyeceğiz” karşılığını verdi. 

Sadece 216 Suriyeliyi kabul etti

İngiltere Başbakanı Cameron geçen hafta "binlerce" sığınmacının daha İngiltere'ye kabul edileceğini açıklamıştı. İngiltere, 2014 yılının başında Suriyeli mültecilere kapılarını açacağını duyurmuştu. 

İngiliz yönetimi, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ile yürüttüğü "Korunmasız Kişileri Yeniden Yerleştirme" programı çerçevesinde, özellikle şiddet ve işkence mağdurları ile tıbbi yardıma muhtaç kadın, çocuk ve yaşlı Suriyelilerin ülkeye girişine öncelik veriyor. İngiltere, bu program çerçevesinde Ocak 2014-Ağustos 2014 döneminde zor durumda ve savunmasız olan sadece 216 Suriye vatandaşını topraklarına kabul etti.

İngiltere İçişleri Bakanlığı ise yerleştirme programından bağımsız olarak Suriye krizinin başlangıcından bu yana yaklaşık 5 bin Suriyelinin İngiltere'ye iltica başvurusunun kabul edildiğini bildirmişti.

İçişleri Bakanı Theresa May, 2014 yılının başında Suriyeli mültecilere kapılarını açacağını duyurmasına karşın bu yaz başında yaptığı bir açıklamada, Akdeniz'de kurtarılan kaçak göçmenlerin AB ülkeleri arasındaki eşit şekilde dağıtılması önerisine katılmadığını, bunun daha fazla kişiyi tehlike yolculuklara çıkmaya teşvik edeceğini savunmuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir