İngiltere: Esad Suriye'nin geleceğinde yer alamaz

İngiltere Dışişleri Bakanı Hammond, "Uluslararası toplum, Suriye Devlet Başkanı Esad'in gibi suç işlemiş birinin yönetime gelmesini öngöremez. Esad, Suriye'nin geleceğinde yer alamaz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, "Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'in ülkedeki bir geçiş sürecinin ilk gününden gitmesi gerektiğini söylemediklerini" belirtti. 

İngiliz Parlamentosu Dış İşleri Komisyonu'nun sorularını yanıtlayan Hammond, Suriye'deki duruma ilişkin açıklamalarda bulundu. 

Hammond, "Esad'in bir süre kalarak içinde bulunduğu bir geçiş süreci için akla uygun bin plan olursa, bunu tartışırız. İlk günden gitmesi gerektiğini söylemiyoruz" dedi.

Rusya'nın, "Esad'in erken seçim düzenlemeye ve iktidarını muhalefetle paylaşmaya hazır olduğu" görüşünün anımsatılması üzerine ise Hammond, "Bu kabul edilebilir bir pozisyon değil. Uluslararası toplum, Esad gibi suç işlemiş birinin yönetime gelmesini öngöremez. Bu açıktır. Esad Suriye'nin geleceğinde yer alamaz" diye konuştu. 

Hammond ayrıca, Rusya ve İran'ı, Esad üzerindeki etkilerini kullanmaya çağırdı. Hammond, "İran ve Rusya bugün görüşerek, yarın Şam'a bir telefon açabilirler ve bu durumun geleceğini değiştirebilirler" yorumunu yaptı.

İngiliz basınının Başbakanlık kaynaklarına dayandırdığı haberlerinde, İngiliz hükümetinin "Esad'in Suriye'nin uzun süreli geleceğinin parçası olmaması gerektiği" görüşünün değişmediğini bildirdi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir