İngiltere ve AB, Brexit'in ilk aşaması için anlaştı

İngiltere Başbakanı May ile görüşen AB Komisyonu Başkanı Juncker, "Brexit müzakerelerinde ikinci aşamaya geçilme kararı verildi" dedi. İngiltere'nin AB'ye ödeyeceği miktar ve İrlanda sınırı konusunda anlaşma sağlandığı bildirildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İngiltere Başbakanı Theresa May ve Brexit Bakanı David Davis, bu sabah AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ve Brexit baş müzakerecisi Michel Barnier ile Brüksel'de bir araya geldi.

Görüşmede, İngiltere'nin AB'ye ödeyeceği miktar ve katı bir İrlanda sınırı olmaması konusunda anlaşma sağlandığı bildirildi. 

Görüşme sonrası açıklama yapan Juncker, "Brexit müzakerelerinin birinci aşamasında gerekli ilerleme kaydedilerek, AB-İngiltere arasındaki ilişkilerin geleceğini belirleyecek ikinci aşamaya geçilme kararı verildi" dedi.

Juncker, "Brexit, İngiltere ve AB için zorlu bir uzlaşmaydı. Önümüzde zorlu konular var ancak ilk atılımı yaptık" diye konuştu.

"İrlanda ile fiziki bir sınır olmayacak"

May ise, "AB'yle varılan anlaşma, önemli ilerlemeler kaydedilerek ve iki tarafın da ödün vermesiyle varılan bir anlaşmadır" dedi. İngiltere Başbakanı, "İrlanda ile fiziki bir sınır olmayacak ve Hayırlı Cuma Anlaşması'na sadık kalacağız" vurgusunu yaptı.

İngiltere, geçen yıl haziran ayında yapılan referandumla AB'den ayrılma kararı almış, 29 Mart'ta da Lizbon Anlaşması'nın 50'nci maddesini işleterek ayrılık sürecini resmen başlatmıştı.