İngiltere'de Avam Kamarası üyeleri hapis cezası alabilir

Masraflarını devlete ödeterek yolsuzluk ve usulsüzlük yaptığı tespit edilen milletvekilleri suçlu bulunması halinde 1 yıla varan hapis cezasına çarptırılabilecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

LONDRA - İngiltere'de masraflarını devlete ödeterek yolsuzluk ve usulsüzlük yaptığı tespit edilen Avam Kamarası üyelerinin hapis cezası istemiyle yargılanabileceği bildirildi.

Söz konusu milletvekillerinin suçlu bulunması halinde 1 yıla varan hapis cezasına çarptırılabileceği de belirtilirken, bazı kişi veya kurumların lehine yasa çıkartılması için lobi faaliyeti yürüten milletvekilleri ile milletvekilliği dışındaki işlerden sağladığı kazancı gizleyenlerin de yargılanabileceği kaydedildi.

Büyük yankı uyandıran değişiklik, İngiliz hükümeti tarafından hazırlanarak Avam Kamarası'na sunulan ve milletvekillerinin masraflarının artık Bağımsız Parlamento Standartları Komisyonu tarafından incelenmesi de dahil bir dizi değişiklik öngören yasa teklifinde yer aldı.

Avam Kamarası'na sunulan 93 sayfalık teklifle öngörülen yeni etik kuralların kabulü ve uygulamaya konulması halinde bütün bu kesimler hakkında işlem yapma ve konuyu yargıya intikal ettirme hakkı polise verilecek. Bu hak halen Avam Kamarası'nın uhdesinde bulunuyor. Yani bir milletvekilinin hakkında dava açılabilmesi için Avam Kamarası'nın izni gerekiyor.

Başbakan Gordon Brown da konuyla ilgili olarak BBC'ye yaptığı açıklamada, milletvekillerinin yan gelirlerini saklamak ya da kişi ve kurumların maddi kazançları için nüfuzunu kullanarak yasa çıkartılmasına ön ayak olmak gibi faaliyetlerinin artık "suç" sayılacağını ve bu suçların soruşturulması hakkının doğrudan polise verileceğini bildirdi.

Bu arada teklifin yasalaşması halinde milletvekillerinin devlete ödettirdikleri masrafların onayı da oluşturulacak bağımsız bir komisyona devredilecek. Yani milletvekillerinin masrafları artık Avam Kamarası'nın memurları tarafından değil, bu konuda seçilmiş uzmanlardan oluşan bir komisyon tarafından incelenerek, uygun bulunursa ödeme yapılacak.

Hazırlanan yasa teklifinin muhalefet partilerince de desteklendiği ve hükümetin Avam Kamarası yaz tatiline girmeden görüşülmesi için düğmeye bastığı ifade edildi.

Yasa teklifinin Lordlar Kamarası'nın onayına sunulması aşamasında bazı itirazların ortaya çıkabileceğine dikkati çeken İngiliz basını, kamaranın yasa teklifi üzerindeki çalışmaları dikkat ve yakından takip ettiğine işaret etti.