İngiltere'den Irak'a 20 milyon sterlinlik yardım

Uluslararası Kalkınma Bakanı Yardımcısı Swayne: Yapacağımız yardım yerlerinden edilen Iraklılara, gıda, ilaç, barınak, kıyafet, nakit para desteği, temiz su ve diğer temel ihtiyaçların sağlanmasında kullanılacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İngiliz hükümeti, terör örgütü IŞİD'in şiddetinden etkilenerek yerlerinden edilen Iraklılara destek kapsamında 20 milyon sterlinlik insani yardımda bulunacağını duyurdu. 

Irak'ı ziyaret eden İngiltere Uluslararası Kalkınma Bakanı Yardımcısı Desmond Swayne, İngiltere'nin bu ülkeye yapacağı 20 milyon sterlin ek yardımla terör örgütü IŞİD'ten kaçmak zorunda kalarak, evlerinden olan yüzbinlerce Iraklıya destek olacağını bildirdi. 

Ziyareti sırasında konuşan Swayne, İngiltere'nin yardımının yerlerinden edilen Iraklılara, gıda, ilaç, barınak, kıyafet, nakit para desteği, temiz su ve diğer temel ihtiyaçların sağlanmasında kullanılacağını söyledi. 

Uluslararası toplumun Suriye'nin yanında Irak'ın unutmaması gerektiğini vurgulayan Swayne, "IŞİD teröristler, Müslümanları, Yezidileri, Hristiyanları öldürüyor, işkence ediyor. Kadın ve kızlara gaddarca davranıyor, köleleştiriyor. Bir yıl önce dünyanın gözleri Sincar Dağı'nda mahsur kalan binlerce kişinin haline odaklanmıştı. Acil uluslararası yardım çabaları, onlar için ölüm kalım arasındaki farklılığı temsil ediyordu. Ama Irak'ta evlerinden edilen kişilerin sayısı her geçen gün giderek artıyor, dünyanın bakışları ise boşluğa bakıyor" diye konuştu. 

İngiltere yardımıyla, 50 binden fazla Iraklıya gıda ve kıyafet alabilmeleri, kira ödeyebilmeleri için nakit para yardımında bulunmayı, 80 binden fazla kişinin temiz suya ulaşmasını ve çatışmalardan en fazla etkilenen savunmasız gruplara hayati önem taşıyan destek sağlanmasını amaçlanıyor. 

İngiltere'nin yardımı, BM'nin yanı sıra, Irak içerisinde aktif olan güvenli ortaklar aracılığıyla ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacak. 

79,5 milyon sterline ulaştı

Bu arada Desmond Swayne, Irak temasları kapsamında bugün Irak hükümetinden yetkililer, bölgede görev yapan STK ve BM çalışanları ile bir araya geldi, yerlerinden olan Iraklıların kaldığı kampları ziyaret etti. 

Son ilave yardımla birlikte, İngiltere'nin, geçen yıl haziran ayından beri Irak'a yaptığı mali yardımları 79,5 milyon sterline ulaşmış oldu. 

Irak'ta 8 milyondan fazla kişi insani yardıma ihtiyaç duyarken, bunların 3,2 milyonu mevcut çatışmalardan ötürü ülke içinde yerlerinden edildi.