İngiltere'den Rusya'ya 'ekonomik yaptırım' uyarısı

İngiltere Başbakanı Cameron, ''Putin'e bizimle Ukrayna ve Kırım'daki durumu konuşma fırsatı veriyoruz. Putin, bunu kullanmazsa kendisinin ve Rusya'nın canını acıtan ekonomik sonuçlara katlanmak zorunda kalacak'' dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BERLİN- İngiltere Başbakanı David Cameron, Rusya Devlet Başkanı Putin'den Ukrayna konusunda bir temas grubu kurarak Kırım konusunda Avrupa ülkeleriyle görüşmesini istediklerini söyledi. Cameron, "Putin, bu fırsatı kullanmazsa kendisinin ve Rusya'nın canını acıtan ekonomik sonuçlara katlanmak zorunda kalacak'' dedi.

Cameron, Bild gazetesine yaptığı açıklamada, Avrupa'nın Ukrayna krizinde açık bir tutum sergilediğini, Rusya'nın Ukrayna'yı istikrarsız hale getirmekten vazgeçmemesi durumunda Avrupa ülkelerinin Rusya ile ekonomik ve siyasi ilişkilerini gözden geçireceğini söyledi.

''Biz Devlet Başkanı Putin'e bir temas grubunun oluşturması ve bizimle Ukrayna ve Kırım'daki durumu  konuşma fırsatı veriyoruz. Putin bu fırsatı kullanmazsa, kendisinin ve Rusya'nın canını acıtan ekonomik sonuçlara katlanmak zorunda kalacak'' diyen Cameron, Putin'in Kırım krizinde önemli karar alıcılarından biri olduğunu ve Putin'e doğru kararlar vermesi konusunda güç vermek istediklerini ifade etti.

Cameron, bu kararların, uluslararası hukuka uygun olarak krizi yatıştırmak ve kendi geleceğini şekillendirme konusunda Ukrayna halkının hakkına saygı göstermek olduğunu kaydetti.

''Batı gerçekten ağır yaptırımlar almaya hazır mı?'' sorusuna Cameron, AB Zirvesi'nde bu yönde karar aldıklarını ve Rusya'nın Ukrayna'yı istikrarsız hale getirmekten vazgeçmemesi durumunda bunu uygulayacaklarını belirtti.

Rusya'yı etkileyecek ekonomik işbirliklerini dondurma olanaklarının bulunduğuna işaret eden Cameron, gerektiğinde seyahat yasağı getireceklerini kaydetti.

Vize konusunda müzakerelerin askıya alındığına işaret eden Cameron, bunun yaptırım listesinin sonu olmadığını belirtti.

''Kırım krizi Avrupa için bir testtir''

Rusya'nın davranışının Ukrayna'nın bağımsızlığını ve egemenliğini tehdit ettiğine dikkati çeken Cameron, ''Rusya'nın davranışı uluslararası hukuk için yüze vurulmuş bir darbedir'' ifadesini kullandı.

''Kırım krizi Avrupa için bir testtir'' diyen Cameron, Ukrayna halkının kendi geleceklerine kendilerinin karar verme hakkından yana olduklarını bildirdi.

Rusya'ya yaptırım

''Rusya’nın Ukrayna'nın egemenliğini hiçe sayması ve ayaklar altına alınmasını kabul etmiyoruz'' diyen Cameron, Moskova’nın bu yoldan çıkmaması durumunda ağır yaptırımları devreye sokacaklarını yineledi.

Cameron, askeri senaryoları göz önünde bulundurmadıklarını, bu krizi diplomatik bir şekilde çözmek istediklerini de sözlerine ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir