”İngiltere'nin mali durumu ürkütücü”

Fitch, İngiltere'nin faiz dışı bütçe açığının ülkenin 1970 ve 1990'larda gördüğü mali kötüleşme dönemlerinin neredeyse iki katı olduğuna da dikkat çekti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL- Fitch bugün yayınladığı özel raporda, benzeri görülmemiş ekonomik ve finansal şokların ardından İngiltere'nin karşı karşıya kaldığı mali zorlukların ürkütücü olduğunu ve bu zorlukların aşılmasının içinde bütçe açıklarının 2010 Nisan ayında açıklanan bütçede öngörülenden daha hızlı azaltılmasının da yer aldığı güçlü bir orta vadeli konsolidasyon stratejisi gerektirdiğini bildirdi.

İngiltere'nin AAA seviyesindeki kredi notunun, ülkenin güçlü politika kurumları, gelişmiş, çeşitlendirilmiş ve esnek ekonomisi, olağanüstü finansman esnekliği ve geçmişte izlenen mali konsolidasyonlar tarafından desteklendiğini belirten Fitch, bununla birlikte ülkenin 2008 yılından bu yana diğer AAA seviyesindeki ülkelere göre daha hızlı artan kamu borç rasyolarının ve gelişmiş ülkeler arasındaki en yüksek borcun artık dengelenmesini gerektirdiğini vurguladı.

Fitch, İngiltere'nin faiz dışı bütçe açığının ülkenin 1970 ve 1990'larda gördüğü mali kötüleşme dönemlerinin neredeyse iki katı olduğuna da dikkat çekti. Yeni hükümetin hızla harekete geçerek en bütçe kısıntısı tedbirleri aldığını hatırlatan Fitch, bu ek tedbirlerin uygulanması ile İngiltere'de bütçe açığının 2010 Nisan ayınrdaki yüzde 11.1 seviyesini altına ineceğini vurguladı.

Ancak Fitch, İnglitere'nin daha iddalı bir borç azaltma yolu izlemesi gerektiğini, 2010 Nisan ayındaki bütçede öngörülenden yüzde 1 daha az borçlanmayı sağlayacak bu yolla, borcun

GSYH'ya oranını dana erken tepe yapmasını bağlaması gerektiğini ifade etti.

Fitch, orta vadede borçta açık bir düşüş yörüngesinin izlenmesi halinde, bunun mali boşluğun onarılmasına veya gelecekteki şoklara karşı bir tampon oluşturulmasına yardımcı olacağını belirtti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir