İngiltere'den AB'ye para şartı

İngiltere Başbakanı May, Mali yükümlülüklere ilişkin anlaşmanın İngiltere-AB arasında gelecekte nasıl bir ilişki kurulacağına bağlı olarak düzenleneceğini söyledi. 

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İngiltere Başbakanı Theresa May, Brexit çerçevesinde ödeyecekleri para miktarının Avrupa Birliği'yle (AB) ayrılık sonrasında kuracakları ilişkiye bağlı olacağını söyledi.

AB Liderler Zirvesi'nin ikinci gününde düzenlenen ilk oturumun ardından gazetecilere konuşan May, İngiltere'nin AB'den ayrılma sürecine (Brexit) ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İngiltere'nin Mart 2019'a kadar AB Konseyinde söz sahibi olmaya devam edeceğini hatırlatan May, bu tarihten sonra da İngiltere-AB arasındaki iş birliğinin süreceğini kaydetti.

May, "İngiltere, Avrupa'nın güvenlik ve savunması konusunda koşulsuz bir şekilde kararlı olmaya devam edecektir." ifadesini kullandı.

"Brexit sonrasında AB-İngiltere arasında demokrasi, hukukun üstünlüğü ve serbest ticarete dayalı yeni ve derin bir ortaklık kurulmasını istiyoruz." diyen May, taraflar arasında "olumlu" bir anlaşma sağlanacağına dair iyimser olduğunu belirtti.

"Mali anlaşma gelecekteki ilişkilere bağlı"

May, İngiltere'nin mali yükümlülüklerine ilişkin sorumluluklarını detaylı şekilde gözden geçireceğini belirterek, "Mali yükümlülüklere ilişkin anlaşma İngiltere-AB arasında gelecekte nasıl bir ilişki kurulacağına bağlı olarak düzenlenecek." dedi.

İngiltere'nin mali anlaşma çerçevesinde AB'ye toplamda ne kadar ödeme yapacağına ilişkin rakam vermekten kaçınan May, muhataplarına yükümlülüklerini yerine getireceklerine dair güvence verdiğini bildirdi.

"Vatandaşlık hakları konusunda anlaşmaya varmak üzereyiz"

May, İngiltere'de yaşayan AB vatandaşlarının ülkeye çok büyük katkıları olduğunu vurgulayarak, "Ne olursa olsun biz İngiltere'deki AB vatandaşları ve onların ailelerinin kalmasını istiyoruz." diye konuştu.

"Vatandaşlık hakları konusunda anlaşmaya varmak üzereyiz." diyen May, halen bu alanda anlaşma sağlanamayan konular da bulunduğunu ancak AB ve İngiltere'nin vatandaşlık hakları konusunda aynı hedeflere sahip olduğunu söyledi.

Katalonya'nın İspanya'dan bağımsızlık girişimine ilişkin ise May, "Herkes hukukun üstünlüğüne saygı duymalı ve İspanya Anayasasına uygun davranmalı." açıklamasında bulundu.