Irak askerleri Esad için çarpışıyor

Ülkesinden kaçarak Türkiye'ye sığınan Haşimi, Irak hükümetinin, Esad güçlerine silah ve mühimmat geçişine engel olamadığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Irak'tan kaçmak zorunda kalan cumhurbaşkanı yardımcısı Tarık el Haşimi, İran'ın Suriye rejimine giden yardımın kendi havasahasından geçmesine izin verdiğini ve binlerce Iraklı askerin sınırı geçerek Cumhurbaşkanı Beşar Esad'dan yana çarpışmalara katıldığını söyledi.
 
Geçen yıl Aralık ayında ülkesinden kaçan Haşimi, geçen hafta bir Bağdat mahkemesi tarafından idam cezasına çarptırıldı.
 
Haşimi, Başbakan Nuri el Maliki başkanlığındaki Irak hükümetinin, Esad güçlerine silah ve mühimmat geçişine engel olamadığını söyledi.
 
Reuters ile söyleşi yapan Haşimi, "Ne yazık ki ülkem Beşar Esad'ın otokratikrejimini desteklemek için İran'ın kullandığı bir koridor haline geliyor, bundan hiç kuşku yok" dedi.
 
Irak'ın Suriye sınırına komşu vilayeti El Anbar'dan ve Suriyeli muhaliflerden bilgi aldığını belirten Haşimi, Suriyeli muhaliflerin tutukladığı Iraklı milisler bulunduğunu söyledi.
 
"Sorun sadece hava sahası değil. Artık Suriye'de Esad'ı destekleyen ve masum Suriye halkını öldüren binlerce (Iraklı) milis var."
 
Maliki'nin medya danışmanı Ali El Musavi ise bu suçlamaları reddetti ve Suriye sorununda Irak'ın izlediği politikanın tarafsız olduğunu söyledi.
 
"Başbakan ... Irak'ın hava sahasının Suriye'ye silah sevkinde kullanılmasınaizin vermeyeceğini her zaman söylemiştir."
 
Haşimi'nin Aralık ayında hakkında çıkarılan tutuklama emri üzerine ülkedenkaçmasıyla Irak'ta Sünni, Şii ve Kürt kesimleri arasındaki hassas siyasi dengede tehlikeye girmiş oldu.
 
Haşimi, gıyabında yapılan yargılama sonunda, ölüm mangaları oluşturduğusuçlamasıyla idama mahkum edildi.
 
Her ne kadar Maliki Suriye sorununda taraf tutmadıklarını söylüyorsa da,Iraklı Şii iktidar Esad'ın yıkılması halinde Suriye'de mezhep farklılığınadayalı bir parçalanma olacağından ve bir Sünni hükümetin kurulmasıyla Irak'ınhassas Şii-Sünni dengesi ve güvenlik durumunun tehlikeye düşeceğini düşünüyor.
 
İran yaptırımlarının ihlaline yardımcı oluyor
İran'ın Devrim Muhafızları örgütü komutanı dün yaptığı bir açıklamada,örgütün Suriye'ye askeri nitelikte olmayan yardım verdiğini ve eğer müttefikiSuriye'ye saldırı olursa İran'ın da işe karışacağını söylemişti.
 
İran'ın, nükleer programından vazgeçmesi için karşılaştığı yaptırımlarınihlalinde Irak'ın Tahran'a yardım ettiğini söyleyen Haşimi, riyalde ciddi değerkaybıyla karşı karşıya kalan İran bankalarının, Irak bankaları aracılığıyladolar aldıklarını ve bunları kaçak olarak İran'a soktuklarını söyledi.
 
Haşimi Irak hükümetinin Suriye'ye karşı kabul edilen yaptırımlara dauymadığını söyledi.
"Irak hükümeti sadece Esad rejiminin ömrünü uzatmakla kalmıyor, aynı zamanda Irak'taki yoksulluğu da artırıyor çünkü hala bir tek dolara bile ihtiyacımızvar."
 
Haşimi, "Ülkemin demokrasi olmaktan çıkıp bir tür baskı rejimine doğru gittiğini görüyorum... Artık önümüzde bir tek büyük engel var, o da Başbakan"dedi.
Haşimi, adil yargılanacağı her ortamda mahkeme önüne çıkmaya hazır olduğunu söylüyor.
 
Bu konularda ilginizi çekebilir