Irak, güvenlik anlaşmasının 3 yıl süreli olmasını istiyor

Beyaz Saray görüşmelerin sürdüğünü konuyla ilgili üzerinde çalışılacak ayrıntıların olduğunu belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BAĞDAT/TEXAS  - Irak hükümetinin, ülkedeki Amerikan askeri varlığının sürmesine olanak tanıyacak ABD ile imzalanması planlanan yeni güvenlik anlaşmasının, 3 yıl süreli olmasını istediği bildirildi. 

Son günlerde, Washington ile Bağdat'nın imzalamaya çok yakın oldukları açıklanan anlaşmayla ilgili olarak Irak hükümet sözcüsü Ali El Debbağ, Irak'ın bütün Amerikan güçlerinin ülkeden çekilmesi gerektiği kesin bir tarih üzerinde görüşmeler yapmak ve Amerikan askerlerinin varlığına izin veren anlaşmanın 3 yıl geçerli olmasını istediklerini söyledi. 

Üzerinde anlaşma sağlandığı bildirilen anlaşma taslağının, onaylamaları için Iraklı siyasi liderlere dağıtıldığı belirtiliyor. 

Iraklı yetkililer, Amerikan askerlerinin tamamen çekilmesiyle ilgili kesin bir tarih bulunmadığını ancak, anlaşmada Amerikan güçlerinin Irak'ın sokaklarından 2009 ortasına kadar çıkmasının, muharip birliklerin de 2011 sonuna kadar evlerine dönmesinin yer almasını istediklerini kaydediyor. 

El Debbağ, hükümetin ABD ile varılacak anlaşmanın sadece 3 yıl geçerli olmasını istediğini belirterek, Amerikan askerlerinin tamamen çekilmesinin ortama, Irak halkının ve hükümetinin kararlarına bağlı olacağını söyledi. 

ABD Dışişleri Bakanı Condolezza Rice de dün Bağdat'ı ziyaret ederek, anlaşmanın sağlanmasıyla ilgili temaslarda bulunmuş ve nihai bir anlaşmaya varıldığı haberlerini yalanlamış ancak çok anlaşmaya yaklaştıklarını söylemişti. Rice, askerlerin çekilmesiyle ilgili bir takvime yer verilmesinin "olanaklı" olduğunu da ifade etmişti. 

Anlaşmayla, BM Güvenlik Konseyi'nin Irak'taki Amerikan varlığı için belirlediği son tarih olan 31 Aralık 2008'den sonra da Amerikan birliklerinin Irak topraklarında kalabilmesinin yasal temellerinin atılması hedefleniyor. 

Aylar önce görüşmeleri başlayan anlaşmanın, ABD'ye çok sayıda üssün yanı sıra Amerikan askerlerine dokunulmazlık sağlanması gibi unsurları da içermesinin öngörüldüğü haberleri verilmişti. 

 

Beyaz Saray

 

Bu arada, Beyaz Saray, Irak ile güvenlik anlaşmasıyla ilgili görüşmelerin sürdüğünü bildirdi. 

Beyaz Saray sözcüsü Gordon Johndroe, Başkan George W: Bush ile Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin Amerikan askerlerinin bu ülkedeki varlığına ilişkin planla ilgili çalışma konusunda telefon görüşmesini yaptığını kaydetti. 

Sözcü, Bush ile Maliki'nin "olumlu bir görüşme" yaptığını ancak "üzerinde çalışılacak çok fazla ayrıntı olduğunu" da söyledi. 

ABD ile Irak arasındaki güvenlik anlaşmasıyla ilgili sürdürülen müzakerelere ilişkin önceki gün yapılan açıklamalarda, anlaşma taslağının tamamlandığı ve hükümetten nihai onayın beklendiği kaydedilmişti. 

Adının açıklanmasını istemeyen Iraklı bir yetkili, anlaşmaya göre 30 Haziran'a kadar tüm Irak kentlerinden Amerikan askerlerinin çekileceğini, 2011 yılına kadar da ülkeden ayrılacağını söylemişti. 

Iraklı yetkili, Amerikan askerlerinin yargı muafiyeti konusunda da uzlaşmaya varıldığını ifade etmiş ancak ancak ayrıntı vermemişti. 

Anlaşma taslağının geçen hafta tamamlandığı, ancak Irak kabinesinin metni henüz imzalamadığı bildirilmişti. 

ABD Merkez Komutanlığına göre, Irak'ta halen 140 bin Amerikan askeri bulunuyor.