Irak hükümetinden IKBY'ye operasyon tehdidi

Irak hükümeti, sınır kapılarının teslimini geciktiren IKBY'yi askeri operasyonla tehdit etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Irak hükümeti, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ni (IKBY) Türkiye, İran ve Suriye ile sınır kapılarının merkezi hükümete devrini geciktirmekle suçladı ve Kürt bölgesine karşı yeniden askeri harekata geçebileceğini söyledi.

Başbakan Haydar Abadi, 16 Ekim'de başlayan ve Irak ordusunun hem Bağdat hükümetinin hem de Kürt yönetiminin hak iddia ettiği bölgeleri Kürt peşmerge güçlerinin elinden aldığı askeri operasyona Cuma günü ara verdi.

Abadi ateşkesin amacının, Irak askerlerinin tartışmalı bölgelerde ve sınır kapılarında hiçbir engelle karşılaşmadan denetimi alabilmeleri için yapıldığını söyledi.

Kürt yetkililer dün yaptıkları açıklamada, Irak birliklerinin sınır kapılarındaki "gözetimlerini" kabul edeceklerini ancak Kürt bölgesine geçişlerin tümüyle IKBY kontrolünde olması gerektiğini söylediler.

Irak Ortak Operasyon Komutanlığı da IKBY'yi Kürt mevzilerini güçlendirebilmek için zaman kazanmaya çalışmakla" suçladı.

Irak hükümet açıklamasında şöyle denildi:
"Müzakereler sürerken Irak Kürt bölgesi birliklerini kaydırıyor ve savunmasını güçlendiriyor. Buna izin vermeyeceğiz. Federal (Irak) birliklerine (tartışmalı) bölgelerde ve sınırlarda denetimi alma yetkisi verilmiştir."

Kürt peşmerge güçleri komutanlığı ise, Irak birliklerini silah yığınağı yapmak ve "iç siyasi görüş ayrılıklarını" çözmek için güç kullanma tehdidi yapmakla suçladı.

Abadi, Bağdat'ın yasadışı ilan ettiği 25 Eylül referandumda Iraklı Kürtlerin bağımsızlık lehine oy vermelerinden sonra IKBY'ye karşı ekonomik ve askeri misilleme başlatmıştı.

Irak'ın Türkiye sınırının tümü, özerk Kürt bölgesi içinde kalıyor ve bu sınır 2003'te Saddam Hüseyin'in devrilmesinden önce de Kürtlerin denetimindeydi.

Irak askerleri dün Habur kapısındaki Türk ve Kürt geçiş noktaları arasında mevzilendiler. Bu kapı, Türkiye tarafında Silopi, Kuzey Irak'ta ise Zaho yakınında bulunuyor.

Sınır geçişlerinin denetimi, sadece karadan çıkışlara mahkum olan Kürt bölgesi için büyük önem taşıyor.

Kuzey Irak'tan Türkiye'ye geçen bir petrol boru hattı Kürtlerin en büyük gelir kaynağını oluşturan ham petrolü Türkiye'ye taşıyor.