Irak Meclisi "IKBY referandumu"nu reddetti

Irak Meclisi, yaptığı oylamada Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) 25 Eylül'de gerçekleştireceği "bağımsızlık referandumunu" reddetti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Irak'ın doğusundaki Diyala İli Meclis üyesi Sacid Anbagi, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) 25 Eylül'de kentte yapacağı referandumun "selametle geçmeyeceği" uyarısında bulundu.

Anbagi, konuya dair yaptığı açıklamada, "IKBY Başkanlık süresi dolmuş Mesut Barzani ve partisi, bağımsızlık referandumunu Diyala ve Peşmerge'nin kontrol ettiği diğer bölgelere zor ve baskıyla empoze etmeye çalışıyor." dedi.

"Kürtlerin Diyala'da referandum ısrarı ve bunu gerçekleştirmesi selametle geçmeyecek." diyen Anbagi, il meclisinin de buna karşı karar alacağını dile getirdi.

Anbagi, Diyala'ya bağlı Mendeli ve Celavla bölgelerindeki referandum karşıtı gösterilerin de devam edeceğini sözlerine ekledi.

Diyala'ya bağlı Türkmen, Kürt ve Arapların yaşadığı Mendeli'de gösteri düzenleyen Türkmen ve Arap vatandaşlar, geçen hafta belediye binasındaki IKBY bayrağını indirerek, yerine Irak bayrağını asmıştı.

Meclis, referandumu reddetti

Irak meclisi, bugün yaptığı oylamada Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) 25 Eylül'de gerçekleştireceği "bağımsızlık referandumunu" reddetti.

IKBY Başkanı Mesut Barzani, 7 Haziran'da siyasi partilerle gerçekleştirdiği toplantı sonrasında, uzun süredir tartışılan bağımsızlık referandumunun 25 Eylül 2017'de yapılacağını ilan etmişti.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi ise Barzani'nin referandum ilanından sonra yaptığı açıklamada "bunun anayasaya aykırı olduğunu belirterek sonucu tanımayacaklarını" söylemişti.