Irak, memur maaşlarını senetle ödeyecek

Irak Maliye Bakanı Hoşyar Zebari, petroldeki büyük düşüş nedeniyle Irak'ta ekonomik krizin etkisini sürdürdüğünü, bugünkü durumun devam etmesi halinde nisan ayında maaş ödeyemeyeceklerini veya maaşın yarısını senetle verebileceklerini açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Irak Maliye Bakanı Hoşyar Zebari, Kuzey Irak'taki Rudaw TV'nin sorularını yanıtlarken, bugüne kadar memur maaşlarını aksatmadan verdiklerini ancak, bugünkü durumun sürmesi halinde nisan ayında maaş ödeyemeyebileceklerini söyledi.

Ekonomik krizi aşmak için su, elektrik gibi temel konularda zam yapabileceklerini açıklayan Zebari, 'Irak ve gelirini sadece petrolden elde eden ülkeler başka gelir kaynakları yaratmalıdır. Aksi halde bu gibi ekonomik sarsıntılarda maaşları bile ödeyemezsiniz. Petrol 120'den 30 dolara kadar indiyse bunun tekrarlanmamasını veya daha da düşmeyeceğinin garantisini kimse veremez' dedi.

Kısa süre önce Dünya Merkez Bankası'ndan 1.2 milyar dolar borç aldıklarını anlatan Irak Maliye Bakanı, maaşların yarısını senet halinde ödeme yoluna gidebileceklerini açıklarken, şöyle devam etti:
“Senette bankalarda para olunca ödemenin yapılacağı taahhüt edilecek. Böylece kendi halkımıza borçlanacağız, belki riskli bir seçenek ama bunların hepsi göz önünde bulundurulmalıdır. Elektrik, su ve diğer ihtiyaçlarda zamma gidilmesi gerekecek. Bunu yapmak pek kolay değil çünkü halkın tepkisine de hazırlıklı olmak gerekiyor. Ama bunu da bilmek gerekiyor, 36 milyon nüfuslu Irak'ta 7 milyon insan devletten maaş alıyor bu da ayda 4 milyar dolar ediyor.”

'KÜRTLER, BAĞDAT'TA ESKİ GÜCE SAHİP DEĞİL'

Kuzey Irak'taki Peşmerge Güçleri'ne geçen Haziran ayından bu yana merkezi Irak hükümetinden maaş gönderilmemesine de değinen Kürt kökenli bakan, bu sorunun da giderilmesi gerektiğini ifade etti. Irak Maliye Bakanı Hoşyar Zebari, şunları anlattı:

'Kürtler, Bağdat'a karşı ortak duruş göstermiyor. Kürtler, Bağdat'ta eski güce sahip değillerdir. Ancak, bütçe meselesinde aynı duruşu sergilediler. Bazı Kürt taraflar Başbakan Haydar Abadi'ye, peşmergeye gönderilen paradan sadece tek bir partinin yararlandığını söylemişler. İşte Abadi'nin parayı göndermeme sebeplerinden biri de budur.' 

Irak Merkez Bankası'nda daha önce 70 milyar dolarlık rezerv bulunduğunu bunun 59 milyar dolara düştüğünü, bu miktara dokunamayacaklarını ifade eden Zebari, 'Kürt devleti ihtimaline nasıl bakıyorsunuz?' sorusuna şu yanıtı verdi:

'ABADİ HÜKÜMETİ, KÜRT KARŞITI DEĞİL'

'Irak Anayasası'nda, tek parça olmak için anayasaya uymak gerektiğini ancak, uyulmazsa başka seçeneklere başvurulabileceği yer alıyor. Şunu söylemeliyim ki şimdiki hükümet eski hükümetlere göre daha iyi ve beraber devam edilebilir bir hükümettir. Daha çok çözüm arayışında. Örneğin Kürdistan Bölgesi'ndeki sıkıntılara hoşgörüyle yaklaşıp taraf tutmuyor. Ben buraya Abadi'nin hükümetini savunmak için gelmedim, ancak Kürt karşıtı bir hükümet olmadığını söylemem gerekiyor.  Örneğin Kürdistan Bölgesi geçtiğimiz yılın Haziran ayından itibaren kendi petrolünü kendi ihraç ediyor üstelik bir sürü eksiklik söz konusu. Buna rağmen Irak Hükümeti hiç sesini çıkarmıyor. Bana göre Erbil ve Bağdat yeni bir imzaya kesinlikle imza atmalı.'