Irak ordusu Musul'da ilerliyor

Musul operasyonunda ilerleyişini sürdüren Irak ordusu eski kentin kuzeyindeki semti ele geçirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Irak ordusu, DEAŞ'ı Musul'dan çıkarmak için yapılan ABD destekli operasyonda ilerleme kaydettiklerini ve şehrin tarihi merkezinin kuzeyinde yer alan bir semti ele geçirdiklerini açıkladı.

Zanjili bölgesinin kontrolünü de kaybetmelerinin ardından DEAŞ'ın elinde Musul'da yalnızca Dicle nehrinin batı kıyısındaki iki semt kalıyor: yoğun nüfusa sahip eski kentin merkezi ve Tıp Kenti.

Irak ordusu, ocak ayında Musul'un doğusunu ele geçirerek, 27 Mayıs'ta yaklaşık DEAŞ'ın hakim olduğu ve 200 bin kişinin sıkışıp kaldığı son bölgeyi kurtarmak için yeni bir operasyon başlattı.

Musul harekatı ekim ayında ABD öncülüğündeki koalisyonun hava ve karadan desteğiyle başlamıştı. Operasyon, DEAŞ'ın sivil halkın arasına girerek savaşması yüzünden saldırının yavaşlaması nedeniyle beklenenden çok daha uzun sürüyor.

Yarısı temizlenmiş olacak

Musul'un düşmesi, 2014'te Suriye ve Irak'ın bazı bölgelerinde İslam Devleti lideri Ebubekir el Bağdadi tarafından ilan edilen "hilafetin" Irak'taki yarısının sonu anlamına gelecek.

Musul'un savaş öncesi nüfusunun yaklaşık üçte birinden fazla olan 800 bin kişi daha önce şehri terk ederek akrabaları veya dostlarının yanına ya da kamplara sığındılar.