Irak-Suriye sınırına hendek kazılıyor

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi, Suriye’den terör gruplarının ve kaçakçıların geçişini önlemek için sınıra hendek kazmaya başladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ERBİL - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY), Suriye’den terör gruplarının ve kaçakçıların geçişini önlemek için sınıra hendek kazmaya başladığı bildirildi. 

AA muhabirinin edindiği bilgilere göre Musul’un Zumar nahiyesi Şibana köyündeki Suriye sınırına iş makineleriyle uzunluğu 17 kilometre, derinliği 3 metre ve genişliği 2 metre olan hendek kazılıyor. 

İsminin yazılmasını istemeyen bir peşmerge komutanı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Bu bölge teröristlerin geçiş güzergahı. Buradan topraklarımıza geçenler, Irak’ın başka bölgelerine gidip bombalı eylemler düzenliyorlar. Bunu önlemek ve güvenliğimizi sağlamak için hendek kazıyoruz” dedi.

Suriye - Irak sınırına hendek kazılması Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile Suriye Demokratik Birlik Partisi (PYD) arasında yeni bir gerginliğe yol açtı. PYD’nin organize ettiği yaklaşık 1000 kişi, hendekin kazıldığı alana gelerek protesto gösterisi düzenledi. Bazı eylemcilerin taş atması üzerine peşmergeler havaya ateş açtı. Hendekin kazıldığı bölgede gerginliğin devam ettiği bildirildi. Bu arada peşmergelerin, basın mensuplarının bölgede çekim yapmasına izin vermediği ifade edildi. 

Öte yandan PYD'ye yakınlığıyla bilinen Erbil merkezli Kürdistan Demokratik Çözüm Partisi'nce yapılan basın açıklamasında, "Utanç hendekleri, Rojava halkımıza karşı düşmanlık yapan Kürdistan Demokrat Partisi'nin hayata geçirdiği bir projedir" denildi.