Irak'ta 'özel seçimler' başladı

Irak'ta çarşamba günü yapılacak parlamento seçimlerinde görev alacak asker, polis ve sağlık görevlileri ile mahkumlar oy kullanmaya başladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ERBİL  - Irak'ta çarşamba günü yapılacak parlamento seçimlerinde görev alacak asker, polis ve sağlık görevlileri ile cezaevindeki mahkumlar oy kullanmaya başladı. 

Oy kullanma işlemi geniş güvenlik önlemlerinin alındığı seçim merkezlerinde saat 07.00'de başladı. Seçmenler, ilk defa uygulanan elektronik kart sistemiyle oylarını kullandı. Oy verme işlemi ortalama 4 dakika sürdü. Ancak elektronik kartın, cihaz tarafından tanınmaması ya da parmak izinin uyuşmaması nedeniyle zaman zaman sıkıntılar yaşandı. Bazı seçmenler, tekrar işlem yapmak zorunda kaldı. Bu da oy verme süresinin uzamasına neden oldu.  

Elektronik sisteme geçilmesine rağmen başkası yerine oy kullanımını engellemek için parmak mürekkebi uygulaması bu seçimde de devam etti.  

Irak'ın Erbil kentinde sabahın erken saatlerinde Mevlevi İlkokulu'na gelen güvelik güçleri ve sağlık görevlileri, uzun kuyruklar oluşturdu. Mahkumlar ise cezaevi bahçelerinde oylarını kullandılar. Süleymaniye'de ise 31 seçim merkezinde 72 bin güvenlik görevlisi oy vermeye başladı.  

Terör saldırıların arttığı Kerkük'te seçim merkezlerinin güvenliğini Irak ordusu sağlıyor. Seçmenler, geniş güvenlik önlemlerinin alındığı merkezlere gelerek, oylarını kullanmaya başladı. Kerkük'teki genel durumun sakin olduğu bildirildi.  

Özel seçimlerde Irak genelinde 1 milyon, Kürt Bölgesel Yönetimi'nde ise 191 bin seçmenin oy kullanacağı ifade edildi.   

Merkezi hükümet, 30 Nisan'da yapılacak genel seçim nedeniyle ülkedeki tüm resmi dairelerin bir haftalığına tatil edilmesini kararlaştırmıştı.  

Bu konularda ilginizi çekebilir