Irak'ta yerel seçim yasasının oylamasına 2'nci 'erteleme'

Parlamento, yerel seçim yasasıyla ilgili oturumu ve oylamayı yarın yapmayı planlıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BAĞDAT - Irak parlamentosu, Kerkük'ü de ilgilendiren yerel seçim yasasıyla ilgili oylamayı 3 gün içinde ikinci kez erteledi.

Parlamentonun yerel seçim yasasıyla ilgili oturumu ve oylamayı yarın yapmayı planladığı bildirildi. Irak'ın önde gelen siyasi gruplarının liderleri dün, yasasının parlamentoda bugün oylanması konusunda mutabakata varmıştı. Yasanın birkaç gün içerisinde oylanamaması halinde yaz tatili sonrasına kalması ihtimali bulunuyor. Kerkük'ün geleneksel başkentleri olduğunu iddia eden Kürtler, kentin kendi özerk bölgelerine katılması yönünde ısrar ederken, Arap ve Türkmenler kentin merkezi hükümetin denetiminde olmasını istiyor. Kerkük yerel meclisinin sandalye sayısını Türkmenler, Kürtler ve Araplar arasında eşit paylaştıran ve yerel seçimlerin 31 Aralıka kadar yapılmasını öngören yasa tasarısı, geçen ay Kürt milletvekillerinin protestosuna rağmen kabul edilmişti. Ancak Kürtlerin büyük tepkisine neden olan yasa, Irak'ın Kürt Cumhurbaşkanı Celal Talabani tarafından reddedilmişti. Iraklı liderler, önceki günkü görüşmede de, ABD'nin yoğun baskısına rağmen parlamentonun geçen ay kabul ettiği yeni seçim yasasının en sorunlu maddesi Kerkük'ün statüsüyle ilgili görüş ayrılıklarını çözmede başarısız olmuştu.

Bu arada, Iraklı Kürtler, dün gece ortaya çıkan BM'nin yeni önerisine olumlu bakıyor. BM, Kerkük kentindeki seçimlerin ertelenmesini, diğer yerlerde ise yapılmasını öneriyor. BM seçimlerin erteleneceği Kerkük'ün yıl sonuna kadar nasıl yönetileceği konusunda da tavsiyelerde bulunuyor. Iraklı milletvekillerinin de bu öneriyi kabul etmeye meyilli olduğu, ancak Sünni Araplarla Türkmenlerin uluslararası garanti istedikleri öne sürülüyor.