İran: AB bildirisi hukuk dışı

İran Dışişleri Bakanlığı, seçim sonrasındaki olaylara karışanların yargılanmasıyla ilgili AB'nin değerlendirmesi ve Batılı ülkelerle ilişkilere değindi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

TAHRAN - İran, seçim sonrasındaki olaylara karışanların yargılanmasıyla ilgili AB bildirisini "hukuk dışı ve şaşırtıcı" olarak niteledi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hasan Kaşkavi, Tahran'da düzenlediği haftalık olağan basın toplantısında, seçim sonrasındaki olaylara karışanların yargılanmasıyla ilgili AB'nin değerlendirmesi ve Batılı ülkelerle ilişkilere değindi.

Kaşkavi, İngiltere'nin Tahran Büyükelçiliğinde çalışan Hüseyin Ressam ve Fransa'nın Tahran Büyükelçiliğinde çalışan Nazik Afşar adlı İranlılar ile Fransız akademisyen Clotilde Reiss'in yargılanmasına ilişkin AB bildirisinin kabul edilemeyeceğini ve içişlerine müdahale olduğunu söyledi.

AB'nin, "Bir Avrupa ülkesi vatandaşı aleyhindeki hareket, tüm AB vatandaşlarının aleyhinde kabul edilir" açıklamasını "açık bir kapitülasyon" olarak niteleyen Kaşkavi, hukukçulardan AB'nin açıklamalarını tahlil etmelerini istedi.

Batılı ülkelerin binlerce kilometre öteden gelip İran'ın içişlerine karıştığını belirten Kaşkavi, "Tüm dış müdahaleler karşısında bütün gücümüzle duracağız" ifadesini kullandı.

İranlı sözcü, Ressam, Afşar ve Reiss'in yasalar çerçevesinde yargılandığını ve hiçbirinin diplomat olmadığını kaydetti.

Kaşkavi, İngiltere hükümetinin açıklamalarının aksine, Ressam'ın yargılanmasıyla ilgili olarak bu ülkeye özel garanti ve güvence verilmediğini söyledi.

Bütün ülkelerle iyi ilişkiler içinde olmak istediklerini yineleyen Kaşkavi, Londra yönetimiyle ilişkilerin kesilmesinin söz konusu olmadığını belirtti.

"AB'nin İran'ı kınayan bildirisi"

AB Dönem Başkanlığı, Tahran'daki İngiltere ve Fransa büyükelçiliklerinde çalışan iki İranlı ile bir Fransız akademisyenin, seçim sonrasındaki olaylara karışmak ve casusluk suçlamasıyla yargılanmasından kaygı duyduğunu bildirmişti.

AB Dönem Başkanı İsviçre'nin açıklamasında, Birliğin davayı yakından izlediği belirtilmiş, üç kişinin derhal salıverilmesi talep edilmişti.

Açıklamada, "Bir Avrupa ülkesi vatandaşı aleyhindeki hareket, tüm AB vatandaşlarının aleyhinde kabul edilir" ifadesi kullanılmıştı.

Londra ve Paris yönetimleri de açıklamalarında, Ressam, Afşar ve Reiss'in yargılanmasını kınayarak, Tahran'dan sanıkları bir an önce serbest bırakmasını istemişti.