İran, ABD'ye misilleme yapacak

Trump'ın imzasıyla İran'lı turistler dahil 7 ülkenin vatandaşlarının ABD'ye girmesi geçici olarak yasaklandı. Bu duruma sert tepki veren İran'ın, ABD vatandaşlarını ülkeye almamaya hazırlandığı iddia edildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Devlet Başkanı Donald Trump’ın aralarında İran’ın da olduğu yedi Müslüman ülke vatandaşlarının önümüzdeki 90 gün süresince ABD’ye girişlerine geçici yasak getiren kararnameyi imzalamasının ardından İran’dan sert tepki geldi.

İsveç basınının iddialarına göre, İran Dışişleri Bakanlığı, ABD vatandaşlarının İran’a girişlerine yasak getiriyor.

Bakanlık'tan yapılan açıklamada, ABD’nin Müslüman ülke vatandaşlarının ABD’ye giriş yasağı uygulamasına karşı ‘gerekli yasal ve politik tedbirlerin’ alınacağını duyurdu.

Açıklamada, Trump’ın imzaladığı kararnamenin ‘İslam Dünyasını ve İran ulusunu açıkça aşağıladığı’ vurgulandı ve şunlar dile getirildi: ‘‘Biz Amerikan halkına saygı duyuyor ve ABD halkı ile hükümetini birbirinden ayırıyoruz. Ancak vatandaşlarımızın haklarını korumak için bu aşağılayıcı kısıtlamalar kaldırılana kadar buna gerekli cevap verilecektir.’’ denildi.

Zarif internet üzerinden tepki gösterdi

Öte yandan İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Müslümanların ABD topraklarına girmelerinin engellenmesi aşırılık yanlıları için bir hediyedir." değerlendirmesinde bulundu.

Açıklamasında Zarif şunları kaydetti:

"7 Müslüman ülkenin vatandaşlarının ülkeye girişini yasaklamak ABD'nin iddialarının temelsiz olduğunun göstergesidir. ABD'nin İran devletiyle bazı konularda ihtilafları vardır. Ancak buna rağmen Müslümanlara getirilen yasak, bu devletin İran halkına dost olduğu şeklindeki iddiasının temelsiz olduğunu göstermektedir. Uluslararası camianın diyalog ve iş birliğine ihtiyacı vardır."

Öte yandan ABD'de bir federal mahkeme, 'geçici yasak kararını' askıya aldı.

Trump'ın göçmen kararı askıya alındı Trump'ın göçmen kararı askıya alındı