İran, doğalgazda Rusya ve Katar'la ortak olacak

Üç ülkeden yetkililer, Doha'da ayrıntıları görüşüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

MOSKOVA - İran'ın, doğalgazının üretim ve satışı için Rusya ve Katar ile ortak bir şirket kurmayı planlıyor.

Rus Gazprom'dan yapılan açıklamaya göre, 3 ülke yetkililerinin şu anda Doha'da toplantı yapıyorlar.

Açıklamada, dünyanın en büyük gaz sahası olduğu belirtilen İran'daki Güney Pars sahasının ortak olarak geliştirebileceği ifade edilirken, toplantıya katılan yetkililerin sıvılaştırılmış doğalgaz da (LNG)  dahil İran'daki doğal gazın araştırılması, üretilmesi, işlenmesi ve satılması konularına yoğunlaşacağına dikkat çekildi.

Dünyanın en fazla doğal rezervine sahip olan sıralamasındaki 3 ülkeyi oluşturan Rusya, İran ve Katar geçen ay Tahran'da yapılan toplantıda bu alandaki koordinasyonlarını daha da artırma kararı almışlardı.

İran, Tahran'daki toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, Petrol İhraç Eden Ülkeler (OPEC) benzeri bir gaz örgütünün oluşturulması konusunda konsensüse vardıklarını belirtmiş, bu da grubun gaz karteli olarak hareket edebileceği endişesi taşıyan AB'nin tepkisini çekmişti.

Rusya'nın saygın ekonomi gazetelerinden Kommersant'ta bugün yayımlanan haberde, Rus Gazprom, Katar Sıvılaştırılmış Gaz Şirketi ve İran Ulusal Petrol Şirketi'nin İran'ın Güney Pars sahasından gazın sıvılaştırılacağı Katar'a bir boru hattı döşeyebileceği ifade edildi.

Haberde, söz konusu anlaşmanın ABD'nin ambargosuna rağmen İran'ın dünya piyasalarına daha fazla gaz satma imkanı vereceği belirtilerek, 3 ortağın şirketin yüzde 30'luk hissesine sahip olacağı, geriye kalan yüzde 10'luk hissenin de ticari ortak veya Çin gibi en büyük müşterilerden birinin alması için rezerv edileceği vurgulandı.