İran ile gaz için 'mutabakat zaptı' tamam

İki ülke arasında doğalgaz alanında işbirliği geliştirilecek, mevcut projeler yaşama geçirilecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

TAHRAN – Türkiye ile İran arasında, doğalgaz alanında işbirliğini geliştirmeyi ve mevcut projeleri yaşama geçirmeyi öngören mutabakat zaptı, Tahran'da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ve İran Petrol Bakanı Gulam Hüseyin Nozeri tarafından imzalandı.

Hilmi Güler, imza töreninde yaptığı konuşmada, "Mutabakat zaptıyla enerji alanındaki işbirliği ve çalışmalar bir adım daha ileriye taşınacak" dedi.

İran Petrol Bakanı Gulam Hüseyin Nozeri de iki ülke arasındaki mutabakat zaptının enerji alanındaki işbirliğini daha da pekiştirdiğini söyledi.

Türkiye ile İran'ın enerji alanındaki mevcut işbirliğini daha da geliştirmeyi öngören mutabakat zaptına göre Türkiye, yatırım yapacağı Güney Pars havzasındaki 22., 23. ve 24. doğalgaz fazlarının işletilmesi hakkını elde edecek. Buradan çıkarılacak doğalgazın Türkiye'ye ulaştırılması için boru hattı inşa edilecek.

İran doğalgazı, Türkiye üzerinden Avrupa pazarına ulaştırılacak. Türkmenistan doğal gazının İran üzerinden Türkiye ve Avrupa'ya transferi sağlanacak. İki taraftan da yılda yaklaşık 35 milyar metreküp doğalgazın transferi öngörülüyor.

Proje, Güney Pars havzasından günde 46 milyon metreküp doğalgaz çıkarılmasını öngörüyor. Türkiye, bu miktarın yarısını kullanma hakkına sahip olacak.

İran, Türkiye üzerinden Avrupa'ya intikal ettireceği doğalgaz miktarı kadar Türkmenistan doğalgazını Türkiye'ye ulaştıracak.

Halen İran'dan ithal edilen günlük 27 milyon metreküp doğalgaz, projenin yaşama geçirilmesiyle 50 milyon metreküp olacak.