İran, Kuzey Kore işbirliğini yalanladı

İran, füze programı konusunda Kuzey Kore'ye yardım yapıldığı yönündeki haberlerin ''siyasi'' olduğunu belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

TAHRAN - İran, Kuzey Kore ile ne askeri ne de füze programı konusunda işbirliği yaptığını bildirdi.

İran'ın İngilizce yayın yapan devlet televizyonu Press TV'de yer alan haberde, füze programı konusunda Kuzey Kore'ye yardım yapıldığı yönündeki haberlerin ''siyasi'' olduğu belirtildi.

İran'ın Tokyo Büyükelçiliğinden yapılan açıklamaya dayanılarak verilen haberde, Tahran ile Pyongyang yönetimi arasında askeri ve füze programı konusunda işbirliği olduğu yönündeki haberler yalanlandı.

Japonya'da yayımlanan Sankei Shimbun gazetesi, kaynağını belirtmeden verdiği haberde, 15 kişiden oluşan İranlı ekibin Mart başlarında Kuzey Kore'ye giderek füze programı konusunda Pyongyang yönetimiyle istişarelerde bulunduğunu belirtmişti.

Kuzey Kore, bir süre önceki açıklamasında yakın bir gelecekte ''Kwangmyongsong-2'' adlı uydusunu fırlatacağını duyurmuştu.

ABD, Güney Kore ve Japonya, Pyongyang yönetiminin Alaska'ya ulaşabilecek ''Taepodong-2'' adlı kıtalar arası füze denemesinde bulunmayı planladığını belirtmişti.

ABD'nin The USS McCain ve The USS Chafee savaş gemileri bu gelişmelerin ardından perşembe günü Japonya ve Güney Kore'nin Japon denizindeki savaş gemilerine katılmıştı.

Washington yönetiminin aksine, Tokyo yönetimi, Kuzey Kore'nin fırlatacağı uyduyu vurabileceği tehdidinde bulunmuştu.

Kuzey Kore, ''Barış amaçlı uydumuzun vurulması savaş ilanı anlamına gelir'' açıklamasıyla Japonya'yı uyarmıştı.

Kuzey Kore, söz konusu uyduyu 4-8 Nisan arasında fırlatacağını açıklamıştı.