'İran nükleer anlaşması tarihi bir başarı'

AB Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Mogherini, "İran ile imzalanan nükleer anlaşma, bölgenin ve tüm dünyanın güvenliği için tarihi bir başarıdır" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AB Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, İran ile 14 Temmuz 2015'te imzalanan nükleer anlaşmanın yıl dönümü vesilesiyle bir mesaj yayımladı.

Mogherini, mesajında, "İran ile imzalanan nükleer anlaşma bölgenin ve tüm dünyanın güvenliği için tarihi bir başarıdır." ifadesini kullandı.

Anlaşmanın 18 aydır yürürlükte olduğunu belirten Federica Mogherini, bu zaman zarfında Uluslararası Atom Enerjisi Ajansının yayımladığı 6 rapora göre, İran'ın anlaşmanın tüm maddelerini yerine getirdiğini bildirdi.

AB'nin, anlaşmanın İran tarafından uygulamasını yakından takip ettiğini ifade eden Mogherini, "Dünyanın kontrol altına alamadığı nükleer tehditle tekrar karşılaştığı bu günlerde İran ile imzalanan anlaşma, küresel olarak nükleer silahların yayılmasını engelleme çabalarına önemli katkı sağlıyor." ifadelerini kullandı.

Federica Mogherini, AB'nin anlaşmaya bağlı kalacağını ve uygulanması için çaba sarf edeceğini de belirtti.

İran, 14 Temmuz 2015'te AB, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 5 üyesi olan Çin, Fransa, Rusya, İngiltere ve ABD ile Almanya'nın uzun süren müzakerelerinin ardından nükleer anlaşmaya imza atmıştı.