İran: Nükleer faaliyetler tamamen barışçıl

İran'ın Ankara Büyükelçisi Hüseyinpur, Batı'nın İran'daki ikinci nükleer santral ile ilgili verdiği tepkileri "anlamsız" bulduğunu belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ISPARTA - İran'ın Ankara Büyükelçisi Bahman Hüseyinpur, Batı'nın İran'daki ikinci nükleer santral ile ilgili verdiği tepkileri "anlamsız" bulduğunu belirterek, nükleer faaliyetlerinin tamamen barışçıl olduğunu bildirdi.

İran'ın Hamedan şehri heyetinin Isparta ziyaretine eşlik eden İran'ın Ankara Büyükelçisi Hüseyinpur, Isparta Valisi Ali Haydar Öner ve Hamedan Valisi Behruz Moradi'nin katılımıyla Isparta Oteli'nde basın toplantısı düzenledi.

Büyükelçi Hüseyinpur, bir gazetecinin İran'ın ikinci nükleer santraliyle ilgili sorusuna, "Ekonomik ve ticari işler için buradayım. Ama siz sordunuz, o zaman yanıtlayalım" karşılığını verdi.

İran'ın nükleer enerji projelerinin tamamen barışçıl amaçlı olduğunu ve herhangi bir ülkeye karşı olmadığını ifade eden Hüseyinpur, bu çalışmaların Batılı ülkeler tarafından yadırganmasını anlamsız bulduğunu kaydetti.

Hüseyinpur, sözlerine şöyle devam etti:

"Biliyorsunuz, bizim çevremizde bazı ülkeler var ki yaklaşık 200 nükleer füze üzerinde çalışıyorlar. Ama kimse onlara bir şey demiyor. Fakat İran'ın nükleer faaliyetleri -ki tamamen barışçıl ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (UAEK) denetimindedir- sürekli sağda solda tartışılıyor, üzerinde duruluyor. Siz emin olun ki, biz İran olarak kesinlikle nükleer silaha karşıyız. Bu karşı çıkmamız, dini inancımızdan kaynaklanıyor. Zannediyorum ki Batı dünyası bunu anlamakta biraz zorlanıyor. İran'ın nükleer faaliyetleri tamamen barışçıl amaçlı ve UAEK'nin denetimindedir."

Ekonomik ilişkiler

Isparta ve Hamedan arasındaki ticari ilişkilerin iki ülke için de son derece önemli olduğunu vurgulayan Hüseyinpur, İran ve Türkiye arasındaki ortak zeminlerin değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti ve iki ülkenin kalkınması için atılacak her adımda Büyükelçi olarak gerekli desteği sağlayacağını bildirdi.

Hamedan Valisi Moradi ise İran'da yabancı yatırımcılara cazip avantajlar sunulduğunu, özellikle altyapı ve arsa konusunda devlet imkanlarından yararlandırıldığını kaydetti. Moradi, Isparta ile tarım, turizm ve sanayi alanlarında ortak çalışmalar yürütülebileceğini belirtti.

Isparta Valisi Ali Haydar Öner de sanayi, ticaret ve hizmet sektörlerinde işbirliğine ilişkin adım attıklarını ve bu adımın geleceğe yönelik önemli bir çalışma olacağını belirtti. Öner, yatırımcıların yapacakları atılımlarının hem her iki ülkenin kalkınmasına hem de kendi ticari faaliyetlerine yarar sağlayacağını kaydetti.