”İran nükleer programını kesinlikle durdurmayacak”

İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, ülkesinin nükleer silah yapma kaygısı taşımadığını vurguladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

WASHINGTON - İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, "ülkesinin, Batı'nın kriterlerine uymak için nükleer programını kesinlikle durdurmayacağını" söyledi.

Ahmedinejad, NBC televizyonuna yaptığı açıklamada, ülkesinin nükleer silah yapma kaygısı taşımadığını vurgulayarak, "Nükleer silaha ihtiyacımız yok. Bu tür silahlara hiçbir şekilde ihtiyacımız yok. Ve dünyadaki koşullar da bu düşüncelerimizi desteklemeye doğru gidiyor" dedi.

Nükleer programlarını Batı'nın şüphelerini gidermek için durdurmalarının kesinlikle söz konusu olmadığına işaret eden Ahmedinejad, "Konumuz uranyumun barışçı amaçlarla zenginleştirilmesiyse, İran'da bu konu (nükleer program) asla kapanmayacaktır" diye konuştu.

Bu konudaki anlaşmazlıkların müzakereler yoluyla çözülebileceğini ifade eden Ahmedinejad, her zaman görüşmelerden, müzakereden yana olduklarını ve bunun değişmediğini kaydetti.

Ahmedinejad, ülkesindeki son cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili olarak da kendisinin yasal olarak seçilmiş olduğunu söyleyerek, "Bir sorun görmüyorum" dedi.

İran'ın nükleer programının enerji üretimini amaçladığını söylemesine rağmen, Batılı ülkeler bu çalışmaların nükleer silah elde etmeye yönelik olduğunu savunuyor. Özellikle İsrail, İran'ın nükleer silah elde etmesini kendi varlığı için tehdit olarak değerlendiriyor. İsrail, bölge ülkelerinden sadece kendisinde nükleer silah olduğu yönündeki haberler konusunda ise şimdiye kadar açık bir yorumda bulunmadı.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'ndan (UAEK) dün yapılan açıklamada da, İran'ın şimdi veya daha önce gizli bir nükleer bomba programının olduğu yönünde kanıt bulunmadığı bildirilmişti.