İran, Türk firmasıyla 1 milyar euroluk boru hattı anlaşması imzaladı

Oji, Türkiye'den ASB Co. ile 660 kilometre uzunluğunda boru hattı inşaa edilmesi için anlaştıklarını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL- İran bugün yaptığı açıklamada, Türkiye ile 1 milyar euro yatırım ile bir boru hattı inşaa etmek için anlaşmaya vardığını, boru hattından Avrupa'ya gaz ihracatı gerçekleştirilebiliceğini bildirdi.

İran'ın ulusal gaz ihracat şirketinin başkanı Java Oji, Türkiye'den ASB Co. ile 660 kilometre uzunluğunda boru hattı inşaa edilmesi için anlaştıklarını, boru hattının Türkiye'den İran'a doğru inşaa edileceğini ifade etti.

3 ayda inşaa edilecek boru hattında yılda 50-60 milyon metre küp gaz ihraç edilecek.

"Anlaşmayı biz imzalamadık"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İran Petrol Bakanlığı'nın Türkiye ile İran arasında 1 milyar euroluk doğalgaz boru hattı anlaşması imzalandığına dair bazı basın organlarında yer alan haberlere ilişkin olarak, "Botaş veya Türkiye Cumhuriyeti Enerji Bakanlığı olarak böyle bir anlaşma imzalamadık" dedi.

Yıldız, Rixos Otel'de Socar & Turcas Rafineri A.Ş'nin Ege Rafinerisi Lisanslandırma Töreni öncesinde gazetecilerin sorusu üzerine, İran Petrol Bakanı'nın dün Türkiye'yi ziyaret ettiğini, kendisiyle bir takım konuları görüştüklerini söyledi.

Bakan Yıldız, "Ancak 1 milyar euroluk boru hattı anlaşmasının Türk tarafı biz değiliz. Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ve BOTAŞ olarak böyle bir anlaşmayı imzalamadık" diye konuştu.

Birden fazla firmanın İran'dan gelecek doğalgazın Avrupa'ya aktarılmasıyla ilgili bir takım müracaatlarının olduğunun yeni bir haber olmadığını anlatan Yıldız, "Eğer onu kastetmişlerse, bilemeyeceğim. Boru hattından doğalgaz almak için birden fazla firma var, olabilir. O tür gelişmeler olabilir. Ancak BOTAŞ veya Türkiye Cumhuriyeti Enerji Bakanlığı olarak böyle bir anlaşmayı imzalamadık" dedi.

Güney Pars Doğalgaz Sahası

Bir gazetecinin, "Türkiye'nin, İran'ın Güney Pars Doğalgaz Sahası'ndaki kaynakların kullanılması konusundaki çalışmalarının ne aşamada olduğunu" sorması üzerine Yıldız, bu konuda değerlendirmeler, çalışmalar yapıldığını, Güney Pars Sahası'nda şartların doğalgazın çıkartılması, doğalgazın pazarlara ulaştırılması konularında İran ile istedikleri mutabakatı sağlayamadıklarını bildirdi.

Yıldız, şöyle devam etti:

"Biz orada iki tarafın da çıkarlarına uygun iş çıkarmayı düşünüyorduk. Ama her şartta mutabık kalamadık. Güney Pars Sahası ile alakalı, belki ilerde fırsatları değerlendirme adına yeni bir işlem yapılabilir ama üzerinde çalıştığımız projeyle alakalı, bu proje bitti."

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir