İran ve ABD aynı masaya oturacak

İran, dışişleri bakanları düzeyinde nükleer görüşmeleri kabul etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - İran, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun yıllık toplantıları ortamında başlattığı diplomatik atak kapsmında, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry dahil, altı büyük devletin dışişleri bakanlarıyla nükleer görüşmelere katılmayı kabul etti.

Kerry ile İran'daki yeni hükümetin Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ülkeleri arasında 1980 yılından bu yana diplomatik ilişki olmamasına rağmen aynı masaya oturacaklar.

Avrupa Birliği dış politika temsilcisi Catherine Ashton, İran'ın nükleer programını görüşmek üzere Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi ile Almanya (P5+1) ve AB adına kendisinin katılacağı toplantıya Zarif'in de katılmayı kabul ettiğini söyledi. Görüşme Perşembe günü yapılacak.

Ashton, bu görüşmenin kısa olacağını ve P5+1 grubunun Ekim ayında Cenevre'de Zarif ile yeniden bir araya geleceklerini  söyledi.

Genel Kurul toplantıları haftasında New York'ta yapılması beklenen toplantı, ABD ile İran arasındaki soğuk ilişkilerde bir yumuşama umudu doğurdu.

ABD yetkilileri New York'ta bulunan Başkan Barack Obama ile İran'ın yeni Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani arasında da, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un bugün vereceği öğle yemeği daveti sırasında bir karşılaşma ve selamlaşmanın mümkün olduğunu söylüyorlar.

ABD dışişleri bakanlığı sözcüsü Jen Psaki, eğer İran hükümeti nükleer sorunun çözümü yönünde ciddi çaba göstermeye niyetliyse, Ruhani ile işbirliği yapmaya hazır olduklarını söyledi.

Bir bakanlık yetkilisi İran tarafının bu hafta Batılı bakanlar ve yetkililerle yapacakları görüşmelerin, somut öneriler getirip getirmeyeceklerini, bir anlamda sürdürdükleri bu "sevimlilik atağının" bir dayanağı olup olmadığını göstereceğini söyledi.

İran-ABD ilişkilerinin yumuşaması Suriye'deki krizin de  katkısıyla giderek artan Ortadoğu geriliminin de azalmasına yardımcı olabilir.